Hlavní obsah

Přepadení nejsou na Dakaru ničím neobvyklým

Přepadení na Dakaru nejsou v jeho historii ničím neobvyklým. Obětí střelby teroristů se stal jeden řidič kamiónu, jiný zahynul, když najel na minu. Dalším přepadením zabránila včasná varování zpravodajských služeb.

Foto: Czech Orlen Team

Martin Macík za volantem svého speciálu LIAZ pro Rallye Dakar.

Článek

V roce 1998 byli přepadeny v Mali tatry řízené Karlem Lopraisem a Bedřichem Sklenovským. Ten o svůj vůz přišel. Naštěstí teroristé střelbou nikoho nezranili. Loprais v tomto ročníku nakonec vybojoval čtvrté ze svých šesti vítězství.„Namířili na nás samopaly a my jsme beze slova opustili tatru. Všechny prošacovali a vzali, co podle nich mělo nějakou cenu, samozřejmě především peníze. Vyrabovali ostatní auta, materiál a potraviny naložili na naši tatru a zmizeli s ní. Už jsme ji nikdy neviděli. Hrozné bylo, když nás hodinu a půl drželi pod hlavněmi samopalů. Byl to můj nehorší den v životě,“ zavzpomínal Bedřich Sklenovský.

Nejslavnější český dakarský navigátor Josef Kalina, trojnásobný vítěz po boku Karla Lopraise, kroutil nad zrušením soutěže hlavou: „Zažil jsem všelijaké změny, potíže, anulace, ale zrušení ještě ne. Neumím si představit souvislosti a následky do budoucna. První, co mne napadá, je obrovské úsilí lidí, které je zmařené a obrovské finanční částky, o které přijdou. Obávám se, že Dakar úplně skončí. Jestli není pořadatel výrazně pojištěný, tak ho to položí. Týmy, pokud to vydýchají, se obrátí někam jinam, protože Dakar ztrácí důvěryhodnost,“ řekl pro Český rozhlas Josef Kalina. Jako navigátor měl vést Liaz Martina Macíka.

„Paradoxně jsem si myslel, že bezpečnostní situace v Mauritánii se zlepšuje. Pamatujeme ji jako hodně divokou zemi. Jeli jsme tam za války a bylo to hodně nebezpečné, ale od té doby se to už jen zlepšovalo. Země se stala turisticky zajímavou. Situace je podle mne stejná i teď. Akorát nastal exces, který se řešil z bezpečnostního hlediska zásadními rozhodnutími. Ty nemají na 99 procent žádný důvod, ale zůstává to jedno procento. Opatrnost je tak výrazná, že pak může dojít k tak šílenému rozhodnutí,“ dodal Kalina.

Reklama

Související témata: