Hlavní obsah

Loeb vyhrál potřetí za sebou Mexickou rallye

LEON

Mexickou rallye vyhrál potřetí za sebou Francouz Sébastien Loeb s citroënem. Čtyřnásobný světový šampión porazil o více než minutu Australana Chrise Atkinsona se subaru, pro kterého je druhé místo životním úspěchem. V čele mistrovství světa se udržela tovární jednička Fordu Fin Mikko Hirvonen, jenž v neděli skončil čtvrtý. Před Loebem vede po třech soutěžích pouze o jeden bod.

Článek

Českým jezdcům se v Mexiku nedařilo. Martin Prokop s citroënem C2 po páteční havárii a následné technické závadě dokončil s velkou penalizací soutěž s více než hodinovou ztrátou na vítěze. V klasifikaci juniorské kategorii ale obsadil sedmé místo a získal dva body. "Pro mě to byla naprosto nevypočitatelná soutěž. Byli jsme mimo trať, měli hodně problémů s autem. Doufám, že na Sardinii to bude lepší," citoval Prokopa internetový výsledkový server vysledky-rally.cz.

Ještě hůře dopadl Jan Kopecký, kterému vypověděl službu motor jeho vozu Fiat Grande Punto S2000 hned v první rychlostní zkoušce a tým se poté rozhodl, že český pilot, jehož premiérově navigoval Petr Starý, nebude v soutěži pokračovat ani s využitím pravidla superrallye.

Loeb zvítězil podruhé v sezóně, kterou zahájil triumfem v Monte Carlu. Na mexické trati ve vysoké nadmořské výšce napravil svou chybu z předešlé Švédské rallye, v níž nebodoval. Do poloviny soutěže bojoval o prvenství s Jarim-Mattim Latvalou, jenž ve Švédsku vyhrál poprvé v kariéře, ale finského mladíka připravily o naději na další vítězství sobotní problémy s turbodmychadlem. Nakonec obsadil třetí místo.

Latvala byl silný

Rekordman Loeb oslavil už osmatřicátý triumf v kariéře. "Nebyla to lehká rallye. S Jarim-Mattim jsme sváděli pořádnou bitvu, ale máme výsledek, pro jaký jsme sem přijeli," řekl francouzský pilot. "Latvala a fordy vůbec tu byly hodně silné. Loni jsme byli o něco rychlejší, ale tentokrát jsme na tom byli podobně."

Jezdci v neděli absolvovali jen tři rychlostní zkoušky, druhý test závěrečné etapy byl zrušen z bezpečnostních důvodů, protože na trati bylo příliš mnoho diváků. Šampionát pokračuje na konci března v Argentině.

Mexická rallye:
1. Loeb, Elena (Fr., Monako/Citroën C4) 3:33:29,9, 2. Atkinson, Prévot (Austr., Belg./Subaru Impreza) -1:06,1, 3. Latvala, Anttila (Fin./Ford Focus) -1:39,7, 4. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) -3:38,7, 5. H. Solberg, Menkerud (Nor./Ford Focus) -4:57,9, 6. Wilson, Martin (Brit./Ford Focus) -6:28,9, ...23. Prokop, Tománek (ČR/Citroën C2) -1:15:13,3, Kopecký, Starý (ČR/Fiat Grande Punto S2000) nedokončili.
Pořadí MS (po 3 z 15 závodů):
1. Hirvonen 21, 2. Loeb 20, 3. Latvala 16, 4. Atkinson 14, 5. P. Solberg (Nor./Subaru Impreza) a Galli (It./Ford Focus) oba 9.
Pořadí týmů: 1. Ford WRT 37, 2. Citroën 25, 3. Subaru WRT 25.

Reklama

Související témata: