Hlavní obsah

Loeb vyhrál počtvrté Argentinskou rallye a vede MS

CORDÓBA

Úřadující mistr světa Sébastien Loeb vyhrál počtvrté v kariéře Argentinskou rallye, jež je letos čtvrtým dílem seriálu. Díky třetímu triumfu v sezóně a 39. celkově se Francouz na citroënu dostal do čela hodnocení před dosavadního lídra Mikka Hirvonena, jenž na šotolinových tratích v okolí Cordóby obsadil pátou pozici.

Článek

Právě po Hirvonenově nehodě hned v páté erzetě páteční úvodní etapy se čtyřiatřicetiletý Loeb posunul na první místo a svou pozici už nepustil. Po celkem 352 měřených kilometrech porazil Francouz druhého v pořadí Chrise Atkinsona z Austrálie o více než dvě a půl minuty.

Atkinsonovi pomohla na druhou pozici smůla jeho kolegy z týmu Subaru Pettera Solberga, jenž musel v dnešní první ze tří závěrečných erzet odstoupit kvůli selhání elektroniky. Třetí skončil Loebův týmový parťák Dani Sordo ze Španělska.

Těžké podmínky potrápily favority

Náročné podmínky rallye na bahně připomínajícím ledovou plochu si během tří dnů vyžádaly mnoho obětí z řad favoritů, kteří buď jako Henning Solberg či Toni Gardemeister skončili, nebo jako Hirvonen, jeho kolega z Fordu Jari-Matti Latvala či Gigi Galli pokračovali s velkou ztrátou.

Z jejich výpadků vytěžil životní čtvrté místo africký šampión Conrad Rautenbach ze Zimbabwe, jenž ztratil na Loeba přes dvacet minut. Hirvonen, který se v sobotu do soutěže vrátil na základě pravidla superrallye, byl o dalších pět minut zpět.

Páteční první etapu nedokončil ani jediný český pilot na startu Martin Prokop, který v sedmém testu urazil pravé přední kolo. Po opravě svého mitsubishi v soutěži pokračoval a celkově obsadil 15. místo. V redukovaném pořadí produkčních vozů však byl sedmý a připsal si tak další dva body do hodnocení šampionátu PWRC.

"Nakonec to je docela dobré, protože pár lidí odstoupilo. Na další soutěž musíme upravit pár věcí a lépe se připravit. Myslím, že pneumatiky mohly být měkčí, ale na tuto rallye potřebujete víc zkušeností," citoval Prokopa, který je v průběžném pořadí produkčních vozů se sedmi body pátý, internetový server autosport.cz.

Šampionát pokračuje za měsíc premiérovou Jordánskou rallye.

Argentinská rallye:
1. Loeb, Elena (Fr.,Mon./Citroën C4) 5:05:48,6, 2. Atkinson, Prévot (Austr., Belg./Subaru Impreza) -2:33,2, 3. Sordo, Martí (Šp./Citroën C4) -4:04,7, 4. Rautenbach, Senior (Zimb., Brit./Citroën C4) -20:03,5, 5. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) -25:15,3, 6. Villagra, Pérez-Companc (Arg./Ford Focus) -27:42,0, 7. Galli, Bernacchini (It./Ford Focus) -27:51,8, 8. Aigner, Wicha (Rak., Něm./Mitsubishi Lancer) -28:59,3, ...15. Prokop, Tománek (ČR/Mitsubishi Lancer) -47:19,2.
Průběžné pořadí MS (po 4 z 15 závodů): 1. Loeb 30 b., 2. Hirvonen 25, 3. Atkinson 22, 4. Latvala (Fin./Ford Focus) 16, 5. Galli 11, 6. P. Solberg (Nor./Subaru) 9.
Pořadí týmů: 1. BP-Ford 44, 2. Citroën Total 41, 3. Subaru 33, 4. Stobart M-Sport Ford 22, 5. Munchi's Ford 10, 6. Suzuki 6.

Reklama

Související témata: