Hlavní obsah

V Hustopečích se s českou elitou premiérově utká i Kopecký

Hlavním tahákem Agrotec rallye, která odstartuje v pátek ve 20:00 na náměstí v Hustopečích, budou očekávané souboje tradiční české špičky Romana Kresty, Václava Pecha a Pavla Valouška s Janem Kopeckým, který se na domácích tratích představí poprvé v sezóně. Jeho hlavním programem je totiž účast v mezinárodním seriálu IRC, ve kterém se mu zatím daří.

Foto: BPA/Petr Frýba

Roman Kresta bude v Hustopečích hájit průběžné vedení v MMČR.

Článek

Kopecký se českým fanouškům představí za volantem speciálu Peugeot 207 třídy S2000. "Honza dal přednost Hustopečím před plánovanými testy v Belgii a nás to samozřejmě velmi těší. Je to bonbónek pro diváky," uvedl ředitel soutěže Rudolf Kouřil na adresu loni druhého jezdce konečného pořadí. Před rokem se ale v Hustopečích jela soutěž zařazená do "malého" českého mistrovství. Tentokrát je součástí mezinárodního domácího šampionátu.

Ve startovní listině je mezi šedesáti posádkami dvacet prioritních jezdců, z toho pětice má prioritu FIA B. Hlavním favoritem je Kresta, který má letos na kontě už tři prvenství a po čtyřech odjetých soutěžích je v čele průběžného pořadí.

V úvodu týdne Kresta společně s Petrem Grossem ladili své Mitsubishi Lancer Evo IX nedaleko Mladé Boleslavi. "V Hustopečích se sejde nejkvalitnější konkurence v letošním šampionátu. Je to trochu paradox, neboť se soutěž jede ve velkém mistrovství poprvé. Podle posledních předpovědí má pršet, což by nám nemělo dělat potíže. Takzvaně mokré nastavení máme několikrát vyzkoušené," uvedl Kresta v tiskové zprávě svého týmu.

Pech chce navázat na úspěch ze Slovinska 

Náročný program v posledních dvou týdnech má za sebou Václav Pech, který se nedávno vrátil ze Slovinska, kde triumfoval na Rallye Saturnus. "Chtěli bychom navázat na tento úspěch co nejlepším výsledkem. Nebude to ale vůbec jednoduché, neboť pole soupeřů rozšířili Kopecký a Béreš," poznamenal Pech.

Nejen on se ale bude muset vyrovnat s nezvyklým krokem pořadatelů, kteří první páteční etapu posunuli až do nočních hodin. Rallye začne až ve 20:00, poslední erzeta úvodní části odstartuje až po půlnoci. "Aby první etapa startovala do noci a jela se celá za tmy, to jsem ještě zatím nezažil. Ale nevidím v tom nic zásadního. Bude to zpestření pro diváky. Podobné změny vítám, vždyť před dvaceti lety bylo běžné závodit celou noc a přestávka byla jen dvě hodiny před druhou etapou," uvedl Pech.

Mezi favority patří vedle trojice Kopecký, Pech, Kresta také Pavel Valoušek, jenž je v průběžném pořadí mistrovství republiky druhý. Na umístění v popředí výsledkové listiny myslí Roman Odložilík, který usedne do stejného vozu jako Kopecký. Bez šance není ani Slovák Josef Béreš s Fiatem Grande Punto S2000.

V úvodní etapě bude v pátek na programu šest rychlostních zkoušek, první posádka přijede do cíle u celního skladu v Zaječí v sobotu v 1:24 ráno. Po krátkém spánku odstartuje opět v Zaječí v sobotu v 9:30 druhá etapa. V cíli bude první posádka těsně po 17 hodině.

Průběžné pořadí MMČR
1. Kresta 144, 2. Valoušek 114, 3. Pech 111, 4. Trojan (všichni Mitsubishi Lancer EVO IX) 47, 5. Peták (Peugeot 207 S2000) 45, 6. Orsák (Mitsubishi Lancer EVO IX) 40.

Reklama

Související témata: