Hlavní obsah

Loeb vyhrál první etapu Finské rallye

JYVÄSKYLÄ

Úřadující mistr světa v automobilových soutěžích Sébastien Loeb s citroënem vede po první etapě Finskou rallye. V devátém závodu sezóny vyhrál Francouz deset z jedenácti rychlostních zkoušek, navzdory tomu má v těsném souboji náskok jen 14,4 sekundy před domácím Mikkou Hirvonenem s fordem. Třetí je v průběžném pořadí Nor Henning Solberg s odstupem 53 sekund.

Článek

Loeb ještě Finskou rallye nikdy nevyhrál. Pokud by se mu to letos podařilo, mohl by se vrátit do čela průběžného pořadí MS. Na vedoucího Hirvonena, jenž v pátek oslavil 28. narozeniny a na první finský triumf rovněž čeká, aktuálně ztrácí tři body. Finům se však v domácí soutěži dlouhodobě daří, od roku 1957 nevyhráli náročné šotolinové klání pouze šestkrát.

To však v pátek nepotvrdil Jari-Matti Latvala, pro něhož první etapa skončila v třetí erzetě. Po jednom z dlouhých skoků dopadl se svým fordem do příkopu a musel odstoupit.

Martin Prokop s navigátorem Janem Tománkem jsou na 28. místě s více než devítiminutovou ztrátou na Loeba. Z posádek přihlášených do takzvaného juniorského šampionátu jsou zatím rychlejší jen Poláci Kosciuszko a Szczepaniak, kteří mají čas o pět sekund lepší.

Finská rallye - po 1. etapě:
1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) 1:04:57,9, 2. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) -14,4, 3. H. Solberg, Menkerud (Nor./Ford Focus) -53,1, 4. Galli, Bernacchini (It./Ford Focus) -56,2, 5. Sordo, Martí (Šp./Citroën C4) -1:05,4, 6. P. Solberg, Mills (Nor,. Brit./Subaru Impreza) -1:37,8, ...28. Prokop, Tománek (Citroën C2) -9:08,5.

Reklama

Související témata: