Hlavní obsah

Kresta vyhrál Rallye Hustopeče před obhájcem Pechem

HUSTOPEČE

Roman Kresta se spolujezdcem Petrem Grossem na peugeotu v sobotu vyhráli Agrotec Rallye Hustopeče, která byla čtvrtým podnikem Mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. Na druhém místě se ztrátou 43,4 sekundy skončili obhájci prvenství Václav Pech s Petrem Uhlem a třetí byli Pavel Valoušek se Zdeňkem Hrůzou rovněž na mitsubishi. Stejné je i pořadí v seriálu, v němž Kresta zvýšil své vedení před Pechem na 38 bodů.

Foto: Sport.cz

Roman Kresta

Článek

Krestovo vítězství bylo naprosto suverénní, neboť ze sedmnácti rychlostních zkoušek vyhrál dvanáct testů. Jediná krize v podobě technických problémů potkala vítěznou posádku hned ve druhé rychlostní zkoušce. "Jeli jsme pouze s předním náhonem. Musel jsem jet opatrně a nechtěl riskovat," uvedl Kresta. Závadu se ale podařilo opravit a závěr první etapy mohl dokončit opět v plném výkonu.

Právě nezvykle dlouhá noční první etapa byla na většinou šotolinovém povrchu mezi vinicemi hodně náročná. "Rozhodně se nejednalo o snadnou záležitost, neboť na trati bylo hodně bláta," řekl Kresta. První místo přepustil jen po druhé rychlostní zkoušce Pechovi, na kterého ztrácel 4,2 sekundy. Od třetího úseku se opět vrátil do čela a svůj náskok před pronásledovateli po sekundách zvyšoval. "Závěr už byl v pohodě. Trať ale byla hodně zrádná a vyžadovala obezřetnost. Na rozdíl od noční části hrála v náš prospěch lepší viditelnost," prohlásil Kresta.

Pech tušil, že Krestu nepřekoná

Tempu vítěze stačil pouze Pech, který neriskoval a čekal na případnou soupeřovu chybu nebo defekt. "Zajížděli jsme srovnatelné časy. Jeli jsme pořád naplno, neboť půlminutová ztráta nebyla tak velká. Bylo nám ale jasné, že pokud Krestu nepotkají problémy, tak nemáme šanci ho předjet. Důležité bylo, že jsme za sebou udrželi s větším odstupem Valouška," řekl Pech, který vyhrál dvě rychlostní zkoušky. Dvě dílčí vítězství si připsal také Valoušek a jednou vyhrál Roman Odložilík, který ale ve 12. rychlostní zkoušce havaroval, urazil kolo a ze soutěže odstoupil.

Havárie potkala v desáté rychlostní zkoušce v Bořeticích i vedoucího jezdce průběžné klasifikace ve sprint rallye Jaroslava Orsáka. "Zvolili jsme hladké pneumatiky. V inkriminovaném místě mě překvapilo bláto, po vyjetí z trati jsme urazili pravé zadní kolo. Dopadli jsme stejně jako loni, kdy jsme také vypadli ze třetího místa," posteskl si Orsák.

Nyní bude v seriálu více než dvouměsíční přestávka. Pátým podnikem Mezinárodního mistrovství České republiky je Barum rallye ve Zlíně, která se koná od 21. do 23. srpna .

Agrotec Rallye Hustopeče, čtvrtý podnik mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích - konečné pořadí:
1. Kresta, Gross (Peugeot 207 S2000) 1:48:37,8, 2. Pech, Uhel -43,4, 3. 3. Valoušek, Hrůza (všichni Mitsubishi Lancer EVO IX) -2:12,8, 4. Šlajf, Ernst (Subaru Impreza) -3:49,0, 5. Trojan, Dolečková -3:57,1, 6. Arazim, Gál (všichni Mitsubishi Lancer EVO IX) -4:28,5.
Průběžné pořadí MMČR:
1. Kresta 177 bodů, 2. Pech 139, 3. Valoušek 83, 4. Kopecký (Škoda Fabia S2000) 39, 5. Tarabus (Fiat Grande Punto S2000) 35, 6. Barvík (Mitsubishi Lancer EVO IX) 30.

Reklama

Související témata: