Hlavní obsah

Kopecký: Že jsem nevyhrál IRC mě mrzí, třeba to vyjde za rok

MOST

Vydařenou premiérovou sezonu v šampionátu IRC má za sebou člen továrního týmu Škoda Motorsport Jan Kopecký. Na víkendové Rallye San Remo sice přišel díky nehodě o šanci bojovat o celkové první místo, ale i konečnou druhou pozici považuje za úspěch. Vybojoval ji totiž za volantem speciálu S2000 Škoda Fabia, který byl do "ostré" soutěže nasazen poprvé v lednu v Monte Carlu.

Foto: Škoda Auto

Jak Kopecký za volantem vozu Škoda Fabia S2000.

Článek

"Myslím si, že maximálně spokojeni jsme všichni. Na konci byla šance na titul, kterou jsem ale v San Remu promarnil. Nechal jsem ji na zídce... Bohužel, stalo se. Chyba přišla v nejnevhodnější chvíli. Do toho momentu byla ale sezona vynikající," řekl Kopecký ČTK.

V Itálii jej zastavila nehoda hned na druhé rychlostní zkoušce, na které urazil zadní kolo. "Samozřejmě, že mě to mrzí. Neříkám si ale kdyby, co by. To ničemu nepomůže. Musíme se z toho poučit, aby se to příště nestalo. Nebo když se to stane, aby to auto vydrželo a třeba se jen ohnulo rameno," podotkl Kopecký.

Nevydařený poslední start v IRC má navíc podle něj i jednu pozitivní stránku. "Ještě vidíme, že to není top a máme pořád co zlepšovat. Jsme druzí, příští rok zkusíme třeba být první," sliboval. Stříbrná pozice jej totiž moc neuspokojuje a nechce ji proto ani moc hodnotit. "První je jen jeden a všichni se dívají za nejrychlejším. Celkově však za sebe a moji posádku, mohu říci, že spokojeni jsme. Zrychlili jsme se na šotolině a na asfaltu jezdili stabilní výsledky," uvedl Kopecký, jenž tvořil posádku s navigátorem Petrem Starým.

Na vývoji fabie se Kopecký podílel

Důležitým momentem sezóny bylo lednové nasazení nové fabie do Rallye Monte Carlo. "Celý národ byl v očekávání, jak se nám bude dařit, všichni vzpomínali na nepříliš vydařenou premiéru octavie. Všichni dělali vše, aby to vyšlo, a příjemně jsme překvapili," oddechl si sedmadvacetiletý rodák z Opočna, jenž na slavné soutěži obsadil čtvrté místo.

Kopecký se na vývoji vozu podílel od samotného začátku, i proto byl prý věřil, že premiéra dopadne dobře. "Byl jsem přesvědčený, že auto bude hodně rychlé. Předtím jsem jezdil s peugeotem, takže jsme měl srovnání. Navíc člověk má cit a pozná, jestli to bude dobré nebo ne. A já jsme z toho měl příjemný pocit od začátku. Tým tvrdě pracoval na všech detailech," řekl.

Mladoboleslavská automobilka na začátku roku nezveřejnila program rallye, ve kterých bude startovat. Její zástupci pouze uvedli, že Kopecký a Fin Juho Hänninen nepojedou celý seriál IRC. Kopeckého nejistota startů ale příliš netrápila.

Odjelo se více závodů, než s kolika se počítalo

"Snažil jsem se to nevnímat. Když jsem se to dozvěděl, tak jsem se snažil co nejlépe připravit. Jinak jsem to neřešil. Jako rallye jezdec bych samozřejmě chtěl jet celý šampionát, ale Škoda už na začátku oznámila, jak to bude. Nakonec jsme jich jeli (závodů) více, než se původně počítalo," uvedl Kopecký.

Český jezdec v sezoně vyhrál dvě rallye - Barumku ve Zlíně a Rallye Principe de Asturias ve Španělsku. Kopecký si cenní si zejména triumfu před domácími fanoušky. "Tím jsem nejvíce potěšený. Po dlouhé době se na Barumce podařilo vyhrát českému jezdci s českým autem. Radost má i kvůli Petrovi (Starému). Je to Zlíňák a teď už je čestný a pyšný Zlíňák. splnil se mu tím životní sen," pousmál se Kopecký.

Jak bude vypadat jeho příští sezona, momentálně netuší. Měl by však pokračovat v továrním týmu Škoda Motorsport. "Teď se vše rozhoduje. Je to ale otázka spíše na vedení. Vím, že jako soukromník nemám šanci jet s jiným autem nebo i se škodovkou mistrovství světa nebo IRC. Jsem rád, že mohu být ve fabrice a závodit," dodal Kopecký.

Reklama

Související témata: