Hlavní obsah

Dakarský deník Karla Lopraise: Drama přejímek

PRAHA

„Bezpečnost především! To je hlavní smysl technických přejímek před startem každého Dakaru. Techničtí komisaři prolezou každé auto od střechy kabiny po kola a od předního rámu po koncová světla. Kontrolují upevnění bezpečnostních rámů, parametry závodních sedaček, kterými musejí být vybaveny i doprovodné vozy, včetně našeho novinářského nissanu, a samozřejmě čtyřbodové pásy.

Foto: Petr Horník

Aleš a Karel Lopraisové před odjezdem na 32. ročník Rallye Dakar.

Článek

U závodních aut pak všechny prvky podle homologace. Nic nevynechají. Někdy to je docela drama, když se na něčem kontrola zadrhne. To se pak potí celá posádka a musí vysvětlovat, proč to je právě tak a ne přesně podle homologace. Nakonec stejně musí uvést všechno do technického stavu, který odpovídá všem detailům předpisů. V horším případě, což se nám naštěstí nikdy nestalo, vozidlo není připuštěno na start. Hrůzná představa!

Přejímky trvají minimálně dva dny. Posádky mají daný čas, kdy se musejí dostavit. Kontrola se týká i doprovodu, aby mohl do pouště. Všichni také dostanou navigaci a signální zařízení. Kolikrát to trvá hodiny a hodiny, ale je to nezbytné. Bezpečnost je na prvním místě.“

Reklama

Související témata: