Hlavní obsah

Drama na Sardinii, jezdec Škody Wilks skončil po nárazu do skály ve vrtulníku

OLBIA

Pouhých sedm kilometrů odjel Guy Wilks z britského týmu Škoda Motorsport při Rallye Sardinia, která oficiálně odstartovala v pátek večer. Pak druhý muž průběžného pořadí šampionátu Intercontinenal Rallye Challenge narazil v rychlosti 130 km/h do skály, se svou Fabií S2000 vylétl 40 metrů od tratě, obrátil ji přes střechu a s podezřením na zlomeninu pánve ho musel dopravit do nemocnice vrtulník.

Foto: Sport.cz

Britský jezdec Guy Wilks s vozem Škoda Fabia S2000 při Italské rallye na Sardinii.

Článek

„Mám nové auto. V minulých závodech totiž nefungovalo stoprocentně. Strašně se těším. Věřím, že se mi soutěž podaří a já získám velkou porci bodů,“ plánoval optimisticky Guy Wilks ve čtvrtek večer jen pár hodin před startem soutěže.

Rallye na italském ostrově je pátým pokračováním šampionátu Intercontinental Rallye Chalenge.Wilksovi se zatím mimořádně dařilo. Po šestém místě v úvodním podniku seriálu v Monte Carlu se rodák z Darlingtonu prodral v Brazílii, Argentině i Španělsku na stupně vítězů. Postupně byl dvakrát druhý a při evropské soutěži třetí. Na vedoucího Hänninena pilotujícího rovněž Fabii S2000 ztrácel sedm bodů.

Poté, co pořadatelé zrušili městskou zkoušku v Cagliari v pátek večer, byl Wilks před startem šesti měřených úseků ohromně nažhavený. V dobrém rozpoložení pózoval fotografům v reprezentačním dresu fotbalistů Anglie. „Jedu si pro vítězství jako oni,“ vtipkoval. „Guy bude určitě hodně rychlý. Na šotolině jezdí znamenitě,“ skládal kompliment kolegovi Juho Hänninen, lídr šampionátu a jednička české Škody Motorsport. Jenže stačilo pár zatáček a vítěz loňského závodu IRC ve Skotsku skončil v kotrmelcích.

Do nemocnice jej převezl vrtulník

Ze zdemolovaného vozu sice vylezl sám, ale stačilo pár kroků a Wilks musel ulehnout vedle trati. Na rychlostní zkoušku pro něj pak spěchal vrtulník, který ho dopravil s podezřením na zlomeninu pánve do nemocnice v Oristanu, kde lékařské vyšetření odhalilo zlomeninu dvou bederních obratlů. Wilks tak bude muset být deset dnů fixován na speciálním lůžku a poté bude mít tři měsíce krunýř.

Soutěž je zatím pohromou pro favority. Kromě Wilkse hned na první rychlostní zkoušce odstoupil kvůli poruše motoru po předchozím defektu favorizovaný Francouz Sébastian Ogier, který se jen před šesti dny blýskl prvním vítězstvím v závodě mistrovství světa. V Portugalsku porazil i fenomenálního šestinásobného mistra světa Loeba.

Nor Mikkelsen pro změnu nezvládl hned na prvním sobotním úseku svoji Fiestu S2000 a na šotolinové trati plné záludných kamenů a zvířeného prachu obrátil vůz na střechu.

V dosud jediné odjeté rychlostní zkoušce se blýskl nejrychlejším časem Jan Kopecký s Fabií S2000. „Chci bojovat o titul, a tak musím být rychlý i na šotolině,“ řekl český pilot. Na druhém úseku však ztratil, když prorazil pravé přední kolo.

Reklama

Související témata: