Hlavní obsah

Hänninen s Fabií vládne pekelné výhni

MLADÁ BOLESLAV

Dva piloti týmu Škoda Motorsport zatím vládnou pátému podniku českého mezinárodního automobilového šampionátu, kterým je Bohemia rallye. Juho Hänninen a Pavel Valoušek s Fabiemi S2000 vyhráli osm z devíti odjetých rychlostních zkoušek, které se dosud konaly v okolí Mladé Boleslavi a Liberce. Po první etapě je v čele těsně finský pilot.

Foto: skoda-auto.cz

Juho Hänninen s vozem Škoda Fabia S2000 při belgické Ypres rallye.

Článek

„Potvrdila se má slova, že boj na čele bude hodně vyrovnaný a může do něj promluvit více jezdců. Boj s Pavlem Valouškem je hodně těsný, ale nijak mě to nezaskočilo. Ale nedělní pokračování nebude jen o jednom soupeři. Vyhrát může kdokoliv ze špičky,“ říkal Juho Hänninen, který obhajuje na soutěži loňské vítězství.

Rallye odstartovala v pátek večer diváckou rychlostní zkouškou na autodromu v Sosnové. Tam byl nejrychlejší lídr šampionátu Intercontinental rallye challenge Juho Hänninen, když v paralelní jízdě porazil loňského juniorského mistra světa Martina Prokopa s Fiestou S2000, který si navíc do dalších bojů odnesl desetivteřinovou penalizaci za předčasný start.

Právě Prokop, startující v letošní sezóně hlavně v mistrovství světa v kategorii SWRC, vyrazil do sobotní porce devíti měřených úseků jako první z celého startovního pole. První etapa se jela  v pekelné výhni za teplot přesahujících třicet stupňů, a tak zatímco se jezdci smažili v nehořlavých overalech v rozpálených vozech na rychlostních zkouškách, v servisu se mnohdy návštěvníkům naskytl pohled na mechaniky chladící se v malých nafukovacích bazénech. „Mně teplota nepřijde ani nijak zničující. V autě je ještě větší vedro než divákům u trati. Jsem prostě zvyklý,“ zachoval svůj typický nadhled Hänninen.

Fin bezhlavou jízdu nechystá

Na čele pořadí se nakonec usadila dvojice mladoboleslavského týmu, který má soutěž za domácí rallye. Hänninen v osmi dnes odjetých rychlostních zkouškách čtyřikrát porazil Valouška, přičemž třikrát byl v daném testu nejrychlejší.

Při devátém měřeném úseku se Fin z městečka Punkaharju vyhoupl na špičku startovního pole právě před pilota z Otrokovic, jenž vyhrál čtyři měřené úseky. Jedna z původně plánovaných rychlostních zkoušek byla kvůli nekázni diváků zrušena. „Do nedělní etapy půjdu s chladnou hlavou. Rozhodně nepojedu nijak bezhlavě, ač rozestupy jsou minimální,“ plánoval Hänninen.

Do zítřejší etapy čítající šest erzet vyrazí Valoušek jen s minimálním náskokem na třetího Francouze Bryana Bouffiera s Peguetoem 207 S2000, který jede na Mladoboleslavku zatím skvěle. V poslední rychlostní zkoušce dne prolomil vládu pilotů Škody a připsal si první vyhraný test.

Valoušek, lídr českého šampionátu, byl i přes lehoučké zakolísání v poslední sobotní erzetě nadmíru spokojen. „Získal jsem skvělou výchozí pozici hlavně z hlediska šampionátu. Všechny největší soupeře mám za zády. Nedělní zkoušky jsou poněkud techničtější, tak uvidíme, komu budou nejvíce vyhovovat,“ přemítal Valoušek.

Domácí fantastické tažení parťáků z týmu podtrhl Jan Kopecký při dalším ze svých pravidelných startů v italském šampionátu. V osmatřicátém ročníku Rallye San Marino obsadil druhé místo, když na vítězného Itala Andreucciho s Peugeotem 207 S2000 ztratil 42,1 vteřiny. Tovární pilot Fabie S2000 vyhrál při soutěži v San Marinu dva z dvanácti měřených erzet a v jednotlivých erzetách přidal dalších pět časů mezi nejlepší trojicí pilotů na daném úseku.

Reklama

Související témata: