Hlavní obsah

Loeb míří k osmému triumfu v Německé rallye, Prokop vede S-WRC

TREVÍR

Šestinásobný mistr světa Sébastien Leob v citroënu vyhrál první etapu Německé rallye a míří vstříc osmému vítězství v této soutěži za sebou. Francouzský pilot má po šesti rychlostních zkouškách v okolí Trevíru zhruba devítisekundový náskok před týmovým kolegou Danim Sordem ze Španělska. Třetí Fin Jari-Matti Latvala s fordem už ztrácí přes minutu.

Foto: ČTK/AP

Francouzský pilot Sébastien Loeb

Článek

Martin Prokop ve fordu je celkově dvanáctý a drží se v čele hodnocení kategorie S-WRC před triem severských pronásledovatelů ve fabiích. Nejvážnější konkurent českého jezdce Per-Gunnar Andersson ze Švédska zaostává o necelých šest sekund. Jeho krajan Patrick Sandell a Nor Eyvind Brynildsen se ale drží v závěsu v rozpětí pouhé čtvrtminuty.

Loeb vyhrál čtyři erzety, po jednom dílčím triumfu si připsali Sordo a Petter Solberg v dalším citroënu. "Byl to dobrý den, ale ještě není nic rozhodnuto. V sobotu na dlouhých asfaltových zkouškách v bývalém vojenském prostoru vždy hrozí nějaký technický defekt, který může člověka zastavit," řekl třiatřicetiletý Loeb.

Úvod rallye poznamenala těžká nehoda Nizozemce Kevina Abbringa s renaultem, po níž musel být zbytek prvního rychlostního testu zrušen. Posádka ale vyvázla bez zranění.

Prokop už měl v té době jízdu za sebou a devátým časem v ní dosáhl svého dnešního maxima. "Nebylo to lehké. Podmínky jsou zrádné, klouže to, málem jsme havarovali (ve druhé zkoušce). PG (Andersson) jede jako ďas a rallye je ještě dlouhá," komentoval Prokop své snažení na webu pořadatelů.

V sobotu je na programu osm testů, v neděli devátý díl mistrovství světa vyvrcholí pěti rychlostními zkouškami.

Německá rallye - 1. etapa:
1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) 1:18:52,5, 2. Sordo, Vallejo (Šp./Citroën C4) -9,5, 3. Latvala, Anttila (Fin./Ford Focus RS) -1:04,7, 4. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën C4) -1:10,9, 5. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) -1:14,5, 6. Duval, Giraudet (Belg./Ford Focus) -1:55,9, ...12. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta S2000) -6:23,7.

Reklama

Související témata: