Hlavní obsah

Loeb v domácí Francouzské rallye míří za titulem

ŠTRASBURK

Domácí favorit Sébastien Loeb míří na Francouzské rallye za jubilejním 60. vítězstvím v mistrovství světa, jež by mu zároveň zajistilo sedmý titul za sebou. Jednička Citroënu vede po dnešní první etapě o 22,7 sekundy před španělským týmovým kolegou Danim Sordem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Francouzský pilot Sébasten Loeb

Článek

Šestatřicetiletý Loeb vyhrál na asfaltu v rodném Alsasku první čtyři erzety a díky celkem pěti vyhraným testům z osmi si zajistil relativně pohodlné vedení. Podle očekávání se citroënům ve Francii daří, třetí je s třísekundovou ztrátou za Sordem další domácí jezdec Sébastien Ogier z juniorského týmu Citroënu.

"Byl to dobrý den, ale konec této rychlostní zkoušky byl opravdu náročný. Jsem rád, že už mám dnešek za sebou," citoval Loeba server autosport.cz.

S útokem na titul v kategorii S-WRC se může prakticky rozloučit jediný český zástupce Martin Prokop. Úřadující juniorský mistr světa, jenž by musel k udržení naděje ve Francii vyhrát, nabral kvůli technickým problémům svého Fordu Fiesta velkou ztrátu a v S-WRC je šestý.

"Jsem úplně vyřízený, jeli jsme mnoho zkoušek bez posilovače. Obávám se, že dneska jsme prohráli šampionát," řekl Prokop, jenž za vedoucím Norem Eyvindem Brynildsenem na fabii zaostává o šest a půl minuty.

Rallye pokračuje osmi erzetami v sobotu a vyvrcholí nedělními čtyřmi vložkami, přičemž dvakrát se pojede v Loebově rodném Haguenau.

Francouzská rallye, 11. díl mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 1. etapě:
1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) 1:18:27,8 hod., 2. Sordo, Vallejo (Šp./Citroën C4) -22,7, 3. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën C4) -25,6, 4. Latvala, Anttila (Fin./Ford Focus) -41,8, 5. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Citroën C4) -45,8, 6. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) -1:50,8, ...33. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta) -14:39,4.

Reklama

Související témata: