Hlavní obsah

Räikkönen rozbil auto ještě před startem Katalánské rallye

PRAHA/SALOU

Kimi Räikkönen prý o návratu do formule 1 neuvažuje, jeho výsledky v rallye ale budí rozpaky. Finský závodník dosud dokázal bodovat jen ve čtyřech podnicích a své hubené konto nerozšíří ani při víkendové Katalánské rallye. Ve čtvrtečním shakedownu totiž zničil svůj citroën a na startu předposledního podniku sezóny bude chybět.

Foto: Zdeněk Sluka

Kimi Räikkönen po nehodě před Katalánskou rallye

Článek

Räikkönen v neděli oslavil jednatřicáté narozeniny a ve Španělsku si chtěl určitě nadělit lepší dárek. Což potvrdil v průběhu týdne během příprav na dvanáctý podnik sezóny.

„Bylo by skvělé atakovat první šestku, hlavním cílem ale bude dojet do cíle. Je k ničemu, když jedete od samého začátku jako blázen a hned v první etapě vypadnete. To se nic nenaučíte. A kvůli tomu jsem tady: nasbírat další zkušenosti,“ prohlásil rodák z Espoo.

Jenže ironií osudu se Räikkönen nakonec nepodívá ani na start 45. ročníku tradiční soutěže. V Katalánsku se letos nejede čistě na asfaltu a Fin hned při prvním průjezdu tříkilometrovým testovacím úsekem nezvládl na smíšeném povrchu svůj vůz a poslal jej přes střechu do stráně.

Vůz Kimiho Räikkönena po nehodě před Katalánskou rallyefoto: Zdeněk Sluka

Ani Räikkönen, ani navigátor Kaj Lindström neutrpěli žádné zranění a dokázali se vrátit zpět do servisu v Salou, pozdější kontrola ale odhalila vážné poškození vnitřního rámu v oblasti střechy a naděje formulového mistra světa z roku 2007 na účast při večerním slavnostním startu zhasla.

Letošní díl mistrovství světa ve Španělsku startuje dnes ve 20 hodin v Salou nedaleko Tarragony. V pátek pokračuje šesti měřenými úseky, v sobotu čeká jezdce dalších šest erzet a v neděli čtyři. Vítěz bude znám v neděli kolem 15. hodiny. Na šestý triumf v řadě útočí již jistý mistr světa Sébastien Loeb z továrního týmu Citroën.

Reklama