Hlavní obsah

Trumfy v Katalánsku drží Sainz

PRAHA

Čtyři žhaví adepti na titul mezi jednotlivci a dvě stáje v Poháru konstruktérů se v pátek pustí do předposledního podniku mistrovství světa automobilových soutěží - Katalánské rallye. Cíl je jasný - vytvořit si nejlepších výchozí pozici před Britskou rallye, posledním dílem seriálu.

Foto: Citroen

Carlos Sainz na trati Rallye Korsika.

Článek

Španěl Sainz, Nor Solberg, Angličan Burns a Francouz Loeb, to je výčet kandidátů na titul. Zbytek startovního pole je ze hry venku. A vzhledem ke stále vzrůstajícím výkonům Citroënu mají nejlepší pozici Loeb se Sainzem, přičemž všechny trumfy v rukou drží protřelý Španěl.

Sainz: Bude to mela

Momentálně je v čele šampionátu s náskokem tří bodů na Solberga s Burnsem, nadcházející rallye pojede doma, dvakrát se zde v minulosti radoval z vítězství a letos jezdí velmi spolehlivě. "Necítím větší tlak. Spíše větší motivaci a chuť zvládnout soutěž co nejlépe, splnit očekávání lidí," vykládá rodák z Madridu. Cítí velkou šanci na zisk třetího titulu světového mistra. "Hrajeme na dvou frontách a vše je velmi těsné. Jednu jistotu máme. Bude to pěkná mela," usmívá se Carlos Sainz.

Minulý čtvrtek, kdy napálil se svým Subaru do telegrafního sloupu, by na Pettera Solberga nikdo nevsadil. Jenže skvělé výkony na Korsice a výpadek Loeba řadí norského dravce do pozice favorita. Tím spíše, že poslední díl MS se jede na šotolině v Británii. "Cítím se skvěle. Pokud získáme ve Španělsku body, bude moje šance velká," citovala ČTK Solberga.

Bez šancí není Loeb, jemuž se na asfaltu daří. Malé naděje se dávají Burnsovi, který na rychlém povrchu není nejrychlejší, navíc Peugeot ztrácí dominantní postavení, a pokud bude chtít v Poháru konstruktérů předstihnout Citroën, bude muset spoléhat spíše na zázrak.

Škoda se chce zlepšit

Na poslední ze tří asfaltových rallye v řadě chce tým Škoda Motorsport vylepšit nepříliš příznivý dojem z dosavadních startů fabie. Po bodu Didiera Auriola ze San Rema zkušený Francouz na Korsice vůbec neodstartoval, Fin Toni Gardemeister skončil jedenáctý.

"Je to úplně jiná soutěž než ty dvě, které už máme za sebou. Tratě jsou tu širší a rychlejší. Dříve byl španělský asfalt nejhrubší ze všech, ale v současnosti už je všude hladký povrch. Katalánská rallye se spíše podobá závodům na okruhu," přemýšlel Auriol.

Fabie mají problémy s výkonem motoru. Proto zaostávají za konkurenty přibližně o sekundu na kilometru erzety. "Na Korsice jsme viděli, že ztráta na špičku se zmenšila. Věříme, že tento trend bude pokračovat," přál si vedoucí Škoda Motorsport Petr Kohoutek.

Kresta se chce ukázat

Na startu bude i český pilot Roman Kresta s vozem Peugeot 206 WRC ze stáje Bozian racing. "Chci navázat na své letošní nejlepší výkony a časy," prohlásil sedmadvacetiletý rodák z Trnavy u Zlína, který stále nemá jistotu, kde zakotví v příští sezóně. Neustále sílí dohady o návratu ke Škodě, neboť Auriol se nevyjádřil, zda v týmu zůstane.

Soutěž startuje v pátek ráno, vítěz bude korunován v neděli ve tři hodiny odpoledne. Na jezdce čeká 22 rychlostních zkoušek, které čítají 381 kilometrů z celkových 1554 km.

Reklama

Související témata: