Hlavní obsah

Hirvonen bude ve Švédsku útočit na třetí výhru, nově s citroënem

KARLSTAD

Fin Mikko Hirvonen bude v nadcházející Švédské rallye útočit na třetí výhru za sebou. Po předešlých dvou triumfech v barvách fordu bude v druhém dílu mistrovství světa v automobilových soutěžích tentokrát usilovat o prvenství jako člen továrního týmu Citroën.

Foto: Zdeněk Sluka

Mikko Hirvonen bude útočit na další triumf.

Článek
Fotogalerie

I přes tuto podstatnou změnu ale Hirvonen věří, že na severu Evropy uspěje. Připravenost na souboje na sněhu dokázal při víkendové Finnskog rallye v Norsku, kterou s vozem Citroën DS3 WRC vyhrál. "Zaprvé musím říci, že máme auto, ve kterém vyhrát můžeme. I když jsem si v posledních čtyřech letech na této rallye vedl dobře, bude to tentokrát obtížné. Citroën je pro mě pořád nové auto. Nemohu předpovědět, jak bude spolehlivé na těchto rychlostních zkouškách, ale myslím si, že šanci na vítězství mám," uvedl Hirvonen v oficiální tiskové zprávě francouzského týmu. Finský pilot v posledních čtyřech letech nechyběl ve Švédsku na pomyslných stupních vítězů, vedle dvou prvenství byl druhý a třetí.

O vítězství pojede i Loeb

Aspirantem na prvenství je i osminásobný světový šampion Sébastien Loeb z Francie, který ale nepovažuje Švédsko za svou oblíbenou rallye. Vyhrál zde jen jednou, v roce 2004. Hned třikrát byl ale druhý. "I když to není můj oblíbený povrch, na kterém bych exceloval, mám rád zdejší konkurenční atmosféru. Je to totiž jedna z nejpříjemnějších rallye celé sezóny," uvedl Loeb.

Výhodou Loeba by mohla být skutečnost, že tentokrát podle všeho nebude muset čistit trať soupeřům. Sice se na start postaví jako lídr průběžného pořadí MS, ale o závodním pořadí premiérově rozhodnou výsledky v takzvané kvalifikační erzetě. Nejrychlejší piloti po ní budou mít šanci si vybrat, kolikátí chtějí na trať vyrazit. A Loebovi, který měl v minulých letech na šotolinových tratích nevýhodu prvního startujícího nejčastěji, se tato změna líbí. "Říkal jsem, že předchozí systém byl nespravedlivý. Teď ovšem budu muset v případě špatného umístění dávat vinu jen sám sobě. Nebude to ale lehké vybrat si tu správnou pozici na startu," podotkl Loeb. Počasí se totiž například ve Švédsku často mění přes noc. Vylepšit nepříliš vydařený vstup do sezony se bude snažit tovární tým Fordu. Jari-Matti Latvala v Monte Carlu do cíle po nehodě nedojel, Nor Petter Solberg byl třetí. "Loni jsme měli ve Švédsku moc agresivní nastavení, takže jsme ho mírně upravili," uvedl Latvala, který ve Švédsku v roce 2008 vyhrál a v předešlých dvou letech byl třetí. Letošní ročník Švédské rallye bude odstartován ve čtvrtek a na posádky čeká celkem 24 rychlostních zkoušek. Centrem soutěže je tradičně Karlstad, ale v pátek se bude nově závodit v Norsku. Posádky tak stejně jako v Monte Carlu čekají dlouhé přejezdy mezi rychlostními zkouškami. Jediným Čechem na startu bude Martin Prokop.

Průběžné pořadí MS:
1. Loeb (Fr./Citroën DS3)28 b.
2. Sordo (Šp./Mini John Cooper Works)18
3. P. Solberg (Nor./Ford Fiesta RS)15
4. Hirvonen (Fin./Citroën DS3)14
5. Novikov (Rus./Ford Fiesta RS)11
6. Delecour (Fr./Ford Fiesta RS)8
...
9. Prokop (ČR/Ford Fiesta RS)2
Hodnocení týmů:
1. Citroën Total37
2. Mini WRC26
3. M-Sport Ford16
4. Ford15

Reklama

Související témata: