Hlavní obsah

Pech by bral hattrick

PRAHA

Završit vítězný hattrick, takový je plán úřadujícího šampióna Václava Pecha před víkendovým pokračováním českého mistrovství v automobilových soutěžích, jímž je pětařicátý ročník Tatry-Valašská rallye. Pech vyhrál soutěž s centrem v Púchově v roce 2001 s Toyotou Corolla, o rok později s Fordem Focus WRC.

Foto: Zdeněk Sluka pro PRÁVO

Ford Focus WRC Václava Pecha

Článek

"Pochopitelně bych rád dosáhl na třetí vítězství, ale nejdůležitější ze všeho bude bodovat," říká Václav Pech, jemuž patří druhé místo v průběžném pořadí šampionátu.

"Slovenské zkoušky jsou rychlejší než ty na české straně, navíc jsou krátké a poměrně kluzké. Každá chyba bude znamenat drastickou ztrátu," tuší úřadující český mistr Václav Pech, jemuž patří v průběžném pořadí druhá příčka. Po Šumavské rallye poslal motor svého Focusu WRC na kontrolu do Anglie.

Na soutěžící čeká celkem sedmnáct rychlostních zkoušek (205 km), devět v sobotu v okolí Vsetína a Valašského Meziřící. Osm nedělních měřených úseků kolem Púchova je hodně krátkých, zdejší erzety měří celkem 56,7 km. Na startu bude absolutní česká i slovenská špička. Diváci se mohou těšit na 19 vozů skupiny A, z čehož je deset specifikace WRC.

Kresta: Auto má na vítězství

Velké ambice netají ani Roman Kresta se Subaru Impreza WRC, zvláště když má na kontě nula bodů. "Nikdy jsem na Slovensku nejel, zkoušky jsou rychlé a krátké. Proti mistrovství světa nejsou tratě tak technické a členité. Ale nedělám si alibi, auto má na vítězství," říká.

Po odstoupení z Rallye Šumava si Kresta zkrátil čekání na další soutěž startem v amatérské Rallye Pelhřimov. "Chtěli jsme odstranit rezervy, jež jsme cítili na Šumavě. Auto jsme přestavěli více na české tratě," vysvětluje Kresta.

Š. Vojtěch chce konečně bodovat

Štěpán Vojtěch s Peugeotem 206 WRC by se rád dočkal cílové rampy. "V Rakousku jsme nedokončili, na Šumavě taky, takže bychom konečně chtěli získat body," usmívá se mladší z bratrské dvojice spadající pod křídla týmu ÖMW.

"Etapy mají rozdílný charakter, sobota je náročná technicky, v neděli to bude hodně rychlé, ale jedna zkouška je zrádná. Nedá se to podcenit," říká Vojtěch a připomíná loňský děsivý karambol Jana Kopeckého, který havaroval v rychlosti kolem dvou set kilometrů a z Octavie WRC zbyla jen hromada šrotu.

Soutěž začíná v sobotu v 9 hodin, vítěz bude korunován v Púchově v neděli v patnáct hodin.

Reklama

Související témata: