Hlavní obsah

Ogier vede vyrovnanou Portugalskou rallye, Prokop je osmý

Faro
Aktualizováno

Po první etapě zatím vyrovnané Portugalské rallye je v čele lídr mistrovství světa Sébastien Ogier. Francouzský pilot Volkswagenu vede po pěti rychlostních zkouškách s náskokem 4,4 sekundy před soupeřem z Citroënu Danim Sordem, Ogierův týmový kolega Jari-Matti Latvala ztrácí na třetím místě 11 sekund. Martin Prokop ve fiestě je s mankem téměř dvě a půl minuty osmý.

Foto: Profimedia.cz

Francouz Sébastien Ogier vede vyrovnanou Portugalskou rallye.

Článek

Ogier, vítěz závodu z let 2010 a 2011, vyhrál první zkoušku, ale po druhé se před něj dostal obhájce prvenství Mads Östberg. Jenže norský pilot hned v dalším testu chyboval, při havárii přetočil svoji fiestu přes střechu a z prvního místa musel odstoupit. Posádka zůstala nezraněna a pokusí se do soutěže vrátit v sobotu.

Do pozice hlavního Ogierova soupeře se pak pasoval díky dvěma dílčím triumfům Sordo. Závěrečnou zkoušku, takzvanou superspeciálku s bodovou bonifikací, vyhrál Mikko Hirvonen v citroënu před Ogierem a Latvalou. Hirvonen ztrácí na první místo jen 16 sekund.

Prokop byl do třetího testu desátý, k posunu mu pomohly problémy v té chvíli sedmého Andrease Mikkelsena a nakonec se posunul i před Poláka Michala Kosciuska, který pátou zkoušku dokončil s otevřenou kapotou.

První etapu nedokončil jiný Polák a debutant v mistrovství světa Robert Kubica. Bývalý pilot formule 1 byl v průběžném pořadí kategorii WRC2 druhý, než byl nucen svůj citroën odstavit s poškozenou pneumatikou na 250 kilometrů dlouhém přejezdu k závěrečné rychlostní zkoušce v Lisabonu. Během dne měl Kubica už defekt a také drobnou kolizi, při níž poškodil chladič a opět pneumatiku.

Portugalská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 1. etapě (5 RZ):
1. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkwagen Polo R WRC) 49:33,0
2. Sordo, Del Barrio (Šp./Citroën DS3 WRC) -4,4
3. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R WRC) -11,4
4. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Citroën DS3 WRC) -16,2
5. Neuville, Gilsoul (Belg./Ford Fiesta RS WRC) -30,7
6. Novikov, Minorová (Rus., Rak./Ford Fiesta RS WRC) -1:17,0
8. Prokop, Ernst (ČR/Ford Fiesta RS WRC) -2:27,9
53. Honda, Vičíková -14:47
54. Kašpárek, Tománek (všichni ČR/Škoda Fabia R2) -18:31,4

Reklama

Související témata: