Hlavní obsah

Silk Way Rallye: Lopraisovi selhal klakson, málem ohluchl, ale dojel třetí

Volgograd/Praha
Aktualizováno

Třetí místo vybojoval v první ostré etapě letošní Silk Way Rallye Aleš Loprais s novým vozem Tatra. Na 774 kilometrech mezi Tambovem a Volgogradem se dokázal vklínit mezi tovární Kamazy.

Foto: loprais.cz

Lopraisova nová Tatra Královna 69.

Článek

„Auto jsme dodělali doslova minutu před technickou přejímkou. Královna 69 je úplně nová a nedělní etapa byl první její skutečně ostrý test. Má hodně dětských nemocí, ale s tím jsme na Silk Way jeli, abychom je před Dakarem vychytali. V průběhu etapy nás potkaly dva větší problémy, o to příjemnějším překvapením bylo třetí místo," uvedl pro Právo a Sport.cz Aleš Loprais.

První problém ale trval 400 kilometrů. „Nefungovaly stěrače. Sice nepršelo, ale při průjezdech brody a bahnitými úseky jsou třeba. Pomáhali jsme si, jak se dalo. Všechno jsme to posílal na navigátora, abych měl alespoň já nějaký průhled," uvedl Aleš Loprais s tím, že jednu chvíli zlobil i přívod paliva.

Sentinel řval do sluchátek

Druhý problém byl spíše nepříjemností, než aby auto zpomalil. „Zasekl se nám klakson a akustické předjížděcí zařízení Sentinel. Neskutečně nám to řvalo do sluchátek, která ale nemůžeme sundat. Trvalo to šedesát kilometrů. Bolela nás z toho hlava, bylo to na ohluchnutí. Naštěstí to samo zkolabovalo k radosti nás všech," popsal už s úsměvem nezvyklou záležitost. Do pondělní etapy se startem a cílem ve Volgogradu, použije další sadu tlumičů. „Hledáme tu nejvhodnější kombinaci," vysvětlil.

Etapu vyhrál Rus Anton Šibalov s továrním Kamazem, před týmovým kolegou Ajratem Mardějevem. Lopras na vítěze ztratil něco málo přes osm minut. Do první desítky se vešli také Jaroslav Valtr s Vlastimilem Wildmanem na tahačích Liaz. Jan Tománek s druhou Tatrou nabral velkou ztrátu, jeho čas se na oficiálních stránkách neobjevil. Na trati bojovalo 24 kamiónů, chyběl tým MAN Veka, který už ve čtvrtek odstoupil po tragické smrti mechanika Fancickuse Deenena.

Na trati vážně havaroval Francouz Yannick Commagnac s buggy a zlomil si obratel. Podle oficiálních stránek soutěže jeho stav je stabilizovaný a je připraven k transportu do Francie. Mezi 75 osobními automobily není žádný český jezdec.

Rallye Hedvábné stezky - 1. etapa Tambov - Volgograd (744 km/rychlostní zkouška 373 km):
Kamiony:
1. Šibalov5:44:58
2. Mardějev (oba Rus./Kamaz)-2:05
3. Loprais (ČR/Tatra)-8:06
...
5. Valtr-14:38
7. Vildman (oba ČR/Liaz)-29:14
14. Tománek (ČR/Tatra)-1:00:47
Automobily:
1. Gache (Fr./Buggy)5:26:04
2. Vasiljev (Rus./G-Force-Proto)-2:49
3. Schlesser (Fr./Schlesser)-9:41

Reklama