Hlavní obsah

Kresta se bude učit Kyperskou rallye na videu

PRAHA

O zápis do historie světové rallye se bude o nadcházejícím víkendu spolu s Tonim Gardemeisterem pokoušet Roman Kresta. Tovární tým Ford v podnicích mistrovství světa už devětačtyřicetkrát bodoval a na Kypru by chtěl svou rekordní šňůru zakulatit. Český jezdec se v okolí Limassolu představí opět po třech letech.

Foto: Ford Motor Company

Roman Kresta s vozem Ford Focus RS WRC 2004 na trati první etapy Mexické rallye.

Článek

Rekordní série Fordu začala v úvodu sezóny 2002 v Monte Carlu, při zatím poslední Italské rallye na Sardinii bodovaly oba vozy Focus WRC, Kresta navíc dosáhl šestým místem nejlepšího umístění v dosavadní kariéře. Podobnou sérií se nemůže pochlubit žádný jiný tým, druhým maximem zůstává pětatřicet nepřetržitých bodovaných míst.

Kyperskou rallye pokračuje středomořská túra v rámci mistrovství světa, soutěž na řecko-tureckém ostrově je zároveň první ze tří 'horkých' rallye, následovat bude podnik v Turecku a Akropolis rallye.

Soutěž na Kypru patří k nejnáročnějším v celém seriálu, kameny pokryté šotolinové cesty vysoko v horách Troodos nešetří ani jezdce, ani vozy. Na Kypru tak platí, že spíš než rychlost je důležitější vytrvalost a spolehlivost.

Zatáčky na rychlostních zkouškách jsou tak husté, že vlastně neexistují rovinky a Kyperská rallye je nejpomalejší v celém šampionátu. Loňský vítěz Sébastien Loeb jel se svým citroënem v průměru jen 65,60 km/h.

Nejpomalejší podnik MS

Náročnost soutěže potvrzuje i Kresta. "Cesty jsou drsné, samá zatáčka, místy se to podobá Sardinii. Je důležité udržet stopu, protože na kraji cest je hodně kamenů. Dobrý vůz pro Kypr musí mít dobrou odezvu na plyn, dobrý kroutící moment, dobré zavěšení kol a dobré pneumatiky," vypočítal podmínky úspěšného vystoupení v tiskové zprávě týmu.

"Soutěž je ale náročná i pro jezdce, protože vysoké teploty znamenají, že ve voze je velké horko a nízké rychlosti nevhánějí do kokpitu moc čerstvého vzduchu," připomněl Kresta kyperské obtíže.

Na středomořském ostrově se představil zatím jen jednou v roce 2002 za volantem Škody Octavia WRC. "Mám z toho roku video z kokpitu a některé zkoušky jsou i letos úplně stejné. Před odjezdem se podívám na video a budu se soustředit na typy cest, které nás tam čekají," plánuje Kresta a věří, že má šanci na dobré umístění.

"Focus je na tento typ soutěží dobře vybavený. V pomalejších sekcích se snadno ovládá, nepotřebujete agresivní styl, takže tam není riziko přílišné agresivity a ztráty stopy a času," uzavřel výhled před startem šestého podniku mistrovství světa.

První etapa Kyperské rallye odstartuje v pátek. Ve třech částech čeká na jezdce osmnáct rychlostních zkoušek v celkové délce 326, 68 km.

Průběžné pořadí MS (po 5 závodech)
1. Loeb 35, 2. P. Solberg 34, 3. Märtin 28, 4. Grönholm 26, 5. Gardemeister 24, 6. Rovanperä (Fin./Mitsubishi) 11, ...8. Kresta 5.
Pohár konstruktérů
1. Peugeot 54, 2. Citroën 43, 3. Subaru 36, 4. Ford 33, 3. Mitsubishi 24, 6. Škoda 5.

Reklama

Související témata: