Hlavní obsah

V Turecku suverénně vládne Loeb, Kresta devátý

PRAHA

Úřadující světový šampión a lídr průběžného pořadí mistrovství světa v automobilových soutěžích Sébastien Loeb z Francie zvládl nejlépe vstup do Turecké rallye. Tovární jezdec Citroënu, který obhajuje na sedmém podniku šampionátu prvenství z loňského roku, vyhrál sedm z osmi dnešních testů a vede po první etapě s komfortním náskokem 69 sekund před italským pilotem Gianluigi Gallim na mitsubishi.

Článek

Jediný český pilot na startu Roman Kresta hájící barvy Fordu ztrácí čtyři a půl minuty a patří mu devátá pozice. Úvodní etapu nedokončil ani jeden z jezdců týmu Škoda Motorsport. Němec Armin Schwarz v páté erzetě urazil kolo, Fin Janne Tuohino skončil v osmém testu, když podobně poškodil zavěšení kol na své fabii.

Vedení mladoboleslavského týmu v závěru první etapy rozhodlo, že Tuohino i přes páteční žaludeční nevolnost bude pokračovat v boji o body v rámci SupeRallye, zatímci Schwarzův vůz bude tým šetřit.

"Počasí bylo naprosto jiné než při seznamovacích jízdách a podle původního rozpisu se nám jelo velmi špatně. Po třetí rychlostní zkoušce jsme změnili nastavení vozu a ten pak jel velmi dobře. Na páté erzetě jsem ale najel na nějaký kámen a ulomilo se rameno zavěšení kola. S takto poškozeným vozem se nedalo pokračovat," litoval Schwarz.

Tuohina očekával, že prudké slunce vysuší vlhké tratě víc. "Vůbec jsem se necítil dobře a nemohl jsem jet naplno. Přestože slunce pálilo, tratě byly o hodně vlhčí, než jsme čekali. Místy jsme neměli téměř žádnou přilnavost. Je neuvěřitelné, že nás potkal stejný problém jako Armina a navíc ve stejném místě," uvedl finský jezdec.

Sainz pátý

Loeb je v čele Turecké rallye od prvního měřeného úseku, pouze po třetí zkoušce jej krátce přeskočil Galli. "Na trati bylo spousta bahna a hodně kamenů," vysvětlil chvilkový výpadek Loeb, který vyráží na trať ze všech jezdců vždy jako první a soupeřům 'čistí' trať.

Především díky skvělému výkonu v předposlední zkoušce prvního dne patří třetí místo Marcusi Grönholmovi s peugeotem. Finský pilot v ní nadělil dvacet sekund Norovi Petteru Solbergovi se subaru a dostal se před něj. Španěl Carlos Sainz, který u Citroënu zaskakuje na této soutěži za Belgičana Francoise Duvala, se drží na pátém místě.

Kresta se brzy usadil na desáté pozici a až havárie průběžně šestého pilota týmu Mitsubishi Harriho Rovanperäho znamenala jeho posun. "Není jednoduché jet rychle, když se učím poznávat charakter místních tratí. Podařilo se mi jet bez chyb. Je vlhko a kluzko, ale není takové bláto, jako bylo během tréninků," řekl premiant soutěže Kresta v průběhu první etapy podle serveru Motorhome.cz

Na programu bylo původně devět erzet, ale pořadatelé hned tu první, diváckou supererzetu, zrušili.

Turecká rallye - po 1. etapě
1. Loeb (Fr./Citroën)1:54:07,2
2. Galli (It./Mitsubishi)+ 1:09,6
3. Grönholm (Fin./Peugeot)+ 1:13,2
4. P. Solberg (Nor./Subaru)+ 1:30,6
5. Sainz (Šp./Citroën)+ 1:53,1
6. Gardemeister (Fin./Ford)+ 3:10,1
7. Märtin (Est./Peugeot)+ 3:45,1
8. H. Solberg (Nor./Ford)+ 4:13,6
9. Kresta (ČR/Ford)+ 4:30,0

Reklama

Související témata: