Hlavní obsah

Favorit Barum rallye odstoupil

ZLÍN

Hlavní favorit a obhájce titulu Francouz Simon Jean-Joseph (Renault Clio S1600) vypadl z letošní Barum rallye na 9. rychlostní zkoušce. Po jeho havárii byla následně tato erzeta zrušena. Po první etapě vede Ital Renato Travaglia.

Foto: Dana Lišková

Poničený vůz Honda Civic Type R posádky Koukola-Kouřil.

Článek
Fotogalerie

Na druhém místě je průběžně Prokop, třetí Kopecký. Jean-Josephovi se do havárie podařilo vyhrát čtyři rychlostní zkoušky, Travaglia byl nejrychlejší ve třech, Prokop v jedné.

Problémy Jeana-Josepha začaly už v první dnešní erzetě. Rodák z Martiniku opustil trať a vrátil se na ni až se ztrátou téměř čtyř minut, která ho srazila na 101. místo. V dalším průběhu Francouz sice vyhrál tři zkoušky a propracoval se až na 16. pozici, ovšem potom svůj vůz obrátil přes střechu a musel odstoupit. Jeho nehoda se obešla bez následků na zdraví.

"Nebudu se s ním honit. Současná pozice je dobrá a jakýkoliv útok na Travagliu by byl zbytečným rizikem. Měli jsme také štěstí, že se nám dnes vyhnuly komplikace," řekl ke ztrátě na vedoucího muže druhý Prokop.

Zajímavá bitva se rozpoutala za Prokopovými zády. Ital Giandomenico Basso po krátkém "výletu" mimo trať ve čtvrté zkoušce lehce poškodil podvozek a začal svádět boj s trojicí předních českých jezdců s produkčními vozy Mitsubishi Lancer.

Nejlépe z tohoto klání zatím vychází úřadující mistr republiky Jan Kopecký, který je třetí o pouhé dvě desetiny sekundy před Bassem. O další čtyři desetiny sekundy zpět je Václav Pech, vedoucí muž letošního domácího šampionátu.

Ze hry je vítěz předchozího podniku mistrovství republiky Vojtěch Štajf, jenž musel odstoupit po páté zkoušce s poškozenou převodovkou. Jelikož se však letošní soutěž jede systémem Superrallye, jenž umožňuje v podobných případech návrat do soutěže s určitým časovým mankem, pojede Štajf také v neděli.

Vážná nehoda ve třetím měřeném úseku

Vážnou nehodu měla v sobotu  na třetí rychlostní zkoušce zlínské Barum rallye posádka Josef Koukola - Rudolf Kouřil s vozem Honda Civic Type R. Oba byli převezeni do Baťovy krajské nemocnice ve Zlíně.

Ke zranění diváků nedošlo, řekl mluvčí soutěže Roman Ordelt.

"Stav jednoho z členů posádky je vážný a musel být okamžitě operován. Druhý je zraněn lehce, zůstává ale v nemocnici na pozorování," řekla mluvčí Baťovy krajské nemocnice Karla Havlíková. Posádka týmu Motocar Sport-Club AČR byla po dvou rychlostních zkouškách na 64. místě.

V neděli je na programu 35. ročníku Barum rallye závěrečná část, dlouhá 232,51 km. Vypsáno je šest rychlostních zkoušek v celkové délce 110,56 kilometru.

Barum rallye - po 1. etapě
1. Travaglia (It./Renault Clio)1:12:29,1
2.  Prokop (ČR/Suzuki Ignis 1600)+ 31,6 s
3. Kopecký (ČR/Mitsubishi Lancer EVO VII)+ 1:01,2
4. Basso(It./Fiat Punto)+ 1:02,4
5. Pech (ČR/Mitsubishi Lancer EVO VIII)+ 1:02,8

Reklama

Související témata: