Hlavní obsah

Schwarz po sezóně ukončí kariéru, Škoda přijde o svou jedničku

TREVÍR (Německo)

Německý automobilový závodník ve službách týmu Škoda Motorsport Armin Schwarz hodlá po letošní sezóně ukončit kariéru. Dvaačtyřicetiletý jezdec to prohlásil před pátečním startem jedenáctého podniku mistrovství světa Německé rallye. Svůj krok Schwarz zdůvodnil tím, že se chce více věnovat rodině.

Foto: Škoda Motorsport - čtěte více

Armin Schwarz (vlevo) a šéf týmu Škoda Motorsport Martin Mühlmeier.

Článek

Německý pilot se v roce 2001 zasloužil třetím místem na keňské Safari rallye o nejlepší výsledek Škody v seriálu mistrovství světa. V poslední době se mu však nedařilo a byl často terčem kritiky. V letošním roce Schwarz v šampionátu ještě nebodoval.

Špatná sezóna nemá na rozhodnutí vliv

"Jezdím rallye už šestnáct let, po sezóně skončím," řekl dnes v Trevíru Schwarz podle agentury SID. Mistr Evropy z roku 1996 a dvojnásobný německý šampion však chce ve zbylých soutěžích ještě zajet dobrý výsledek. "Rozhodně chci pro Škodu získat body," uvedl německý pilot, který žije s manželkou a dvěma dětmi v Monte Carlu.

"Nemohl jsem být u narození mého syna, protože jsem byl zrovna pryč. A také chci v lednu konečně oslavit s otcem jeho narozeniny," prohlásil Schwarz. Nepříznivý vývoj letošní sezóny prý s jeho rozhodnutím nesouvisí, konec kariéry si naplánoval už před časem.

Současná rallye mu nevyhovuje

Jednička českého továrního týmu dosud absolvovala v mistrovství světa 109 podniků. Před čtrnácti lety vybojoval Schwarz s toyotou v Katalánské rallye své jediné vítězství, jeho nejlepším umístěním v konečném pořadí šampionátu je sedmá pozice z roku 2001.

Schwarzovi prý také vadí, že automobilové soutěže jsou po zásazích mezinárodní federace FIA příliš svázány pravidly. "Už to není ta rallye, kterou jsem znal a která mi vyhovuje," uvedl. O své budoucnosti zatím nemá jasno, ale nevylučuje, že by mohl působit v automobilovém sportu. "Možná bych své zkušenosti uplatnil jako zkušební jezdec při vývoji, ale nechávám to otevřené," dodal.

Reklama

Související témata: