Hlavní obsah

Kresta je po prvním dnu Německé rallye šestý, vede favorit Loeb

TREVÍR

Český automobilový jezdec Roman Kresta vstoupil úspěšně do Německé rallye a po první etapě je s vozem továrního týmu Ford šestý. Vedení v jedenáctém podniku mistrovství světa se ujal suverén této sezóny Sebastien Loeb z Francie, který na Krestu najel více než dvě minuty.

Článek

Vítěz předchozí tří ročníků soutěže Loeb se usadil v čele rallye hned po první rychlostní zkoušce. Poté jej sice na chvilku předstihl kolega z týmu Citroën Belgičan Francois Duval, ale od čtvrtého měřeného úseku vedl opět Loeb. Třetí místo patří zatím vítězi minulého podniku MS ve Finsku Marcusi Grönholmovi, který na lídra průběžného pořadí šampionátu ztrácí 71 vteřin.

Kresta byl i čtvrtý

Devětadvacetiletý Kresta zahájil svou oblíbenou rallye výborně. V prvním měřeném testu zajel čtvrtý čas, ale poté se postupně propadal a etapu zakončil na šesté pozici. "Několikrát v průběhu první etapy jsem se dostal do krizové situace, přestože jse, se snažil neriskovat," řekl Kresta v oficiální zprávě týmu.

Na druhé erzetě podle svých slov i něco "trefil", ale velký problém neměl. "Několik vteřin jsem ztratil na následujícím úseku, kde jsem dojel Manfreda Stohla, jenž skončil mimo trať a byla tam spousta lidí, kteří si nevšimli, že se blížím," uvedl český pilot. Dvacet vteřin ztratil na čtvrté měřeném úseku, kde se jeho focus ocitl mimo trať.

Bengué už nepokračuje

I tak je na tom však lépe než zástupci Škody. Ve hře o body do hodnocení značek zůstal již jen Němec Armin Schwarz, který je průběžně devátý.

Jeho kolega Alex Bengué, který na lednové rallye Monte Carlo obsadil deváté místo a dokázal vyhrát rychlostní zkoušku, odstoupil ze soutěže ve třetí erzetě. Po dvou měřených úsecích byl Francouz jedenáctý, poté však fabii při havárii poškodil a dál již nepokračoval. Třetí člen týmu Jan Kopecký je po první dnu třináctý.

Štěpán Vojtěch, který startuje v MS poprvé v kariéře, je zatím šestnáctý. Šestadvacátá respektive třiatřicátá pozice patří Pavlu Valouškovi a Martinu Prokopovi, kteří bojují o body do kategorie Junior WRC vypsané pro vozy s obsahem do 1600 ccm a pohonem jedné nápravy. V redukovaném pořadí této třídy jsou na osmém a dvanáctém místě.

Německá rallye - výsledky po první etapě:
1. Loeb (Fr./Citroën) 1:09:54,0 hod.
2. Duval (Belg./Citroën)+11,7
3. Grönholm (Fin./Peugeot)+1:11,5
4. P. Solberg (Nor./Subaru)+2:25,1
5. Gardemeister (Fin./Ford)+2:31,0
6. Kresta (ČR/Ford)+2:37,2
...
9. Schwarz (Něm./Škoda)+3:33,6
13. Kopecký (ČR/Škoda)+5:07,3
16. Š. Vojtěch (ČR/Peugeot)+6:26,5

Reklama

Související témata: