Hlavní obsah

Česko - Švédsko 5:6 SNČeši na úvod MS prohráli po bláznivém průběhu se Švédy. Zraněný Jágr nedohrál

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Lundqvist 0 : 1
8. Kronwall 0 : 2
14. Jágr 1 : 2
35. Rask 1 : 3
43. Hertl 2 : 3
45. Lindström 2 : 4
52. Simon 3 : 4
53. Červenka 4 : 4
57. Zaťovič 5 : 4
60. Sjögren 5 : 5
65. Ekman-Larsson (rozhodující nájezd) 5 : 6
Záznam online reportáže

Praha/Ostrava
Aktualizováno

Bláznivý vstup do domácího šampionátu má za sebou česká hokejová reprezentace. V utkání bohatém na góly a plném zvratů svěřenci Vladimíra Růžičky podlehli Švédsku 5:6 po samostatných nájezdech a vůbec poprvé v historii tak v úvodním duelu šampionátu prohráli. Utkání navíc nedohrál kvůli poraněnému malíčku na ruce Jaromír Jágr. Druhý duel čeká Čechy už v sobotu od 20:15 proti Lotyšsku, které v pátek podlehlo Kanadě 1:6.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alexander Salák likviduje nájezd Jacoba Josefsona.

Článek
Fotogalerie

Úvod zápasu přinesl opatrný hokej s čekáním na chybu, které se bohužel už ve čtvrté minutě dopustili domácí. Erat při rozehrávce ve vlastním obranném pásmu hledal Němce, ten už ale odjížděl na střídačku, a tak Švédové rychlou kombinací našli Lundqvista, jenž střelou z první překonal přesouvajícího se Saláka.

Seveřanům rychlý gól dodal sebevědomí a o čtyři minuty později už vedli o dva góly. Lindström s Ericssonem sice ještě ve velkých šancích neuspěli, při vyloučení Erata ale vypálil z levého kruhu kapitán Kronwall a překvapil Saláka. „Prvních deset minut jsme na ledě lítali jako blázni," musel uznat centr čtvrtého útoku Petr Koukal.

Až od tohoto momentu se Růžičkův výběr probudil, přidal na nasazení i pohyby a najednou začal mít herně navrch. Sobotka, který se dostal za obranu Švédů, sice ještě v úniku neuspěl, ve 14. minutě si ale i Češi pomohli v premiérové přesilovce. Nakládalovo nahození tečoval před brankářem Enrothem Jágr a svým jubilejním padesátým reprezentačním zásahem rozjásal vyprodanou O2 arenu.

Na gól Hertla odpověděli Švédové po 77 vteřinách

Po první změně stran hráli domácí další početní převahu, na hranici brankoviště se k dorážkám dostali Voráček i Jágr, výborný Enroth ale svůj tým podržel. I při třetí přesilovce na sebe upoutal Jágr, suverénně nejlepší Čech v zápase. S kotoučem na holi se protáhl přes tři bránící protihráče, v rozhodujícím momentu ale zamířil jen do Enrotha.

Jinak se ale Češi probíjeli přes pozorně hrající soubor Tří korunek jen obtížně a hlavně postrádali důraz před brankou. Místo kýženého vyrovnání naopak přišel třetí úder Seveřanů. Jejich třetí útočná formace motala Čechy před Salákem přes půl minuty, aby pak pohotový Rask z otočky zasunul puk do odkryté Salákovy klece.

Domácí se ale nevzdávali a ve 43. minutě se znovu dostali na dostřel. Němcovu dělovku Enroth neudržel, volný puk si nejrychleji našel Hertl a z ostrého úhlu a odrazem od gólmanův beton procpal kotouč za čáru. Jenže za dalších 77 vteřin Češi propadli ve středním pásmu a rychlý protiútok zakončil Lindström čtvrtým švédským gólem.

Češi třemi góly otočili, ale Švédové srovnali

Ovšem český tým v tu chvíli ukázal neskutečný charakter a vzepjetí. V 52. minutě po Hejdově průniku podél pravého mantinelu nabral puk na bekhend benjamínek týmu Simon a bylo to 3:4! A za dalších 56 sekund bouřila libeňská hala ještě víc - Voráček našel unikajícího Červenku, který rovněž zvolil bekhendové zakončení a parádní ranou do horního růžku švédský náskok smazal.

To však ještě zdaleka nebyl konec! Simon nevzdal souboj v útočném pásmu, popostrčil puk Novotnému, který jej ihned přiťukl k Zaťovičovi, jenž poslal Čechy poprvé v zápase do vedení. V předposlední minutě třetí třetiny putoval na trestnou lavici Koukal a Švédové svou výhodu ještě vylepšili odvoláním Enrotha. Lundqvistovi sice střela nesedla, jenže puk se dostal k Sjögrenovi a bylo to 5:5. A pak ještě Češi museli děkovat Salákovi, že lapil tutovku Hjalmarssona.

Jágr nedohrál

Po faulu Voráčka měli Švédové na přelomu třetí třetiny a prodloužení další přesilovku. Češi se v nastavení museli obejít bez Jágra, který po zásahu Klefboma utrpěl zranění malíčku na ruce, tak jako na zlatém MS 2005 ve Vídni. Salák se opět vytáhl proti Ekmanu-Larssonovi i Erikssonovi, a tak se šlo do nájezdů. V nich na straně Švédů uspěli Lindholm a Ekman-Larsson , zatímco na druhé straně uspěl jen Voráček.

Mistrovství světa v hokeji - skupina A (Praha):
Česko - Švédsko 5:6 po sam. nájezdech (1:2, 0:1, 4:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 14. Jágr (Nakládal, Voráček), 43. Hertl (Němec, Klepiš), 52. Simon (Hejda), 53. Červenka (Voráček, Čáslava), 57. Zaťovič (Novotný, Simon) - 4. J. Lundqvist (Sjögren, Josefson), 8. S. Kronwall (Ekholm, Lander), 35. Rask (Lindholm, Hjalmarsson), 45. Lindström (Möller), 60. Sjögren (Lindström, Klingberg), rozhodující nájezd Ekman-Larsson. Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Rantala - Suominen (oba Fin.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 4:5. Využití: 2:2. Diváci: 17 383 (vyprodáno).
Česko: Salák - Němec, Hejda, Nakládal, Kolář, Krejčík, Čáslava, Jordán - Voráček, Sobotka, Erat - Jágr, Jan Kovář, Klepiš - Červenka, Novotný, Hertl - Simon, Koukal, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Švédsko: Enroth - Klefbom, Ekman-Larsson, Klinberg, S. Kronwall, Ahnelöv, Rahimi, Ekholm - Sjögren, J. Lundqvist, Josefson - Eriksson, Lander, F. Forsberg - Möller, Ericsson, Lindström - Lindholm, Rask, Hjalmarsson. Trenér: Pär Marts.

Reklama