Hlavní obsah

Česko - Francie 5:1Čeští hokejisté přemohli výběr Galského kohouta. Na MS slaví druhou výhru

MinutaMin. Tým Hráč Akce
22. O. Němec 1 : 0
27. Sobotka 2 : 0
29. Hecquefeuille 2 : 1
45. Jágr 3 : 1
49. O. Němec 4 : 1
55. Červenka 5 : 1
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Čeští hokejisté se na domácím mistrovství světa radují z druhého vítězství. Tým Francie zdolali v zaplněné pražské O2 areně 5:1, dvěma góly a jednou asistencí přispěl k triumfu obránce Ondřej Němec. Další zápas ve skupině A čeká svěřence trenéra Vladimíra Růžičky už v pátek, kdy od 16:15 narazí na Rakousko.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Jaromír Jágr během utkání s Francií.

Článek
Fotogalerie

Česká hokejová reprezentace vyrukovala proti Francii s pozměněnými útoky. Na levé křídlo elitní formace k Jakubu Voráčkovi s Vladimírem Sobotkou se posunul Tomáš Hertl, s Jaromírem Jágrem a Janem Kovářem na centru si ve druhé řadě zahrál benjamínek týmu Dominik Simon. Roman Červenka nastoupil ve třetí lajně s Jiřím Novotným a Martinem Eratem. Místo Simona se ve čtvrté řadě představil spolu s Martinem Zaťovičem a Petrem Koukalem důrazný Radek Smoleňák.

Národní tým byl v úvodní dvacetiminutovce výrazně aktivnější, soupeře jasně přestřílel (14:3), v koncovce se ale nedokázal prosadit. Francouzi bez svého ofenzivního klenotu Stephana Da Costy a brankáře Cristobala Hueta zaměstnávali Pavelce mezi tyčemi jen sporadicky, naopak Češi si vypracovali několik slibných příležitostí.

Tu první měl po Eratově přiklepnutí Novotný, gólman Hardy ale pravým betonem výtečně zasáhl. V 8. minutě nebezpečně pálil Jágr, ani on ale skóre zápasu neotevřel. Češi dál dobývali francouzskou klec. Hardy si však poradil s dělovkou Čáslavy i dorážkou Smoleňáka. Velký aplaus pak sklidil v libeňské O2 areně Němec, který předvedl ukázkový bodyček.

Snad jedinou vážnější možnost Francouzů měl po přihrávce Rauxe bývalý sparťanský a kladenský útočník Sacha Treille, puk za Pavelcova záda ale nedostal.

Němec otevřel skóre

Čeští fanoušci si gólovou radost užili až ve druhé třetině. Po sedmdesáti sekundách napřáhl od modré Němec a Hardy na jeho golfák nedosáhl. Češi tak poprvé na turnaji skórovali jako první a toužili rychle po dalším zásahu. A brzy se ho dočkali. Červenka po Zaťovičově pasu orazítkoval jen brankovou konstrukci, o pár sekund později však Sobotka ranou bez přípravy propasíroval puk do sítě.

Vypadalo to, že si Češi už vítězství bez potíží pohlídají, jenže v polovině duelu přišly komplikace. Kevin Hecquefeuille se objevil sám mezi kruhy, měl dostatek času zamířit a trefil přesně pod víko - 2:1.

Kontaktní trefa Francouzů náladu domácím příznivcům příliš nepokazila. Hledištěm obíhaly mexické vlny a hráči chtěli výborné diváky potěšit třetím gólem. Novotného pokus do sítě ale neprošel, bekhend Červenky vytěsnil Hardy a Kovářovu střelu zastavila tyč.

Fanoušky pak dostal do varu Jaromír Jágr, jenž se vrhnul do potyčky s Francouzem Antoinem Rousselem poté, co se zastal spoluhráče Simona. Oba hráči inkasovali dvouminutový trest za hrubost. Výběr Galského kohouta hrozil ve druhém dějství znovu jen ojediněle, těsně před pauzou ovšem mohl srovnat! Dobrou šanci měl Fleury, jenže Pavelce neoklamal.

Jágr pojistil náskok

Svěřenci trenéra Davea Hendersona se v závěrečné části snažili o vyrovnání a nebyli od něj daleko. Po velkém tlaku ale Besch ani Raux síť nerozvlnili a český tým trestal. Kovářovu střelu z mezikruží Hardy neudržel a Jágr zblízka dorazil kotouč do odkryté klece. Křídelník Floridy se těšil z třetí trefy na šampionátu.

Definitivní tříbodovou pojistku přidali domácí ve 49. minutě. Hertl nejprve neuspěl v samostatném úniku, následně ale zpoza brány naservíroval puk Němcovi, který se podruhé v utkání trefil. Druhou výhru na turnaji ještě zpečetil v 55. minutě z přesilovky Červenka.

MS v hokeji - skupina A (Praha):
ČR - Francie 5:1 (0:0, 2:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 22. Němec (Novotný), 27. Sobotka (Krejčík), 45. Jágr (Jan Kovář, Simon), 49. Němec (Hertl, Voráček), 55. Červenka (Němec, Krejčík) - 29. Hecquefeuille (Lamperier, Guttig). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Rantala - Suominen (oba Fin.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. Diváci: 17 110.
ČR: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Němec, Čáslava, Krejčík - Voráček, Sobotka, Hertl - Jágr, Jan Kovář, Simon - Červenka, Novotný, Erat - Smoleňák, Koukal, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Francie: Hardy - Manavian, Auvitu, Hecquefeuille, Besch, Janil, Diedue Fauvel, Chakiachvili - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - Fleury, A. Roussel, T. da Costa - Bertrand, Raux, S. Treille - Claireaux, Lamperier, Guttig. Trenéři: Dave Henderson a Pierre Pousse.

Reklama