Hlavní obsah

Jágr vynechal rozbruslení, proti Francii ale nastoupí. Řídí si to sám, řekl kouč

Praha
Aktualizováno

Jaromír Jágr chyběl jako jediný hráč na dopoledním rozbruslení české hokejové reprezentace v pražské O2 areně před dnešním zápasem MS s Francií. Třiačtyřicetiletý útočník zůstal na hotelu v Selském dvoře, proti výběru Galského kohouta ale bude trenérům k dispozici. Ti se zároveň rozhodli ke drobné úpravě v obranných dvojicích, kde si vyměnili místa Jan Hejda s Petrem Čáslavou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr.

Článek

„Jarda si to řídí sám. Je to hráč, který ví, co potřebuje. Takže si dal na rozbruslení volno a zůstal na hotelu. Máme na něm připravená kola i běžecký trenažér, tak pokud měl chuť, mohl je využít," řekl po půlhodinovém tréninku asistent trenéra Ondřej Weissmann s tím, že u Jágra je běžné vynechávat rozbruslení před zápasy, které začínají odpoledne.

„Cítí se výborně. V zápase s Kanadou skvěle bruslil, dohrával osobní souboje, takže sil má dost. Pokud to půjde a bude se dál cítit dobře, budeme ho chtít využívat co nejvíc," pochvaluje si Weissmann výkony Jágra, jemuž dnes bude ve druhé útočné formaci znovu dělat centra Jan Kovář, na levém křídle se ale nově objeví dvacetiletý benjamínek týmu Dominik Simon.

Menší korekce nastane i ve složení obrany. K Ondřeji Němcovi se posune Petr Čáslava, jehož místo vedle Michala Jordána zaujme Jan Hejda. „Vyzkoušíme, co to udělá. Sem tam do hry taky pošleme sedmého obránce Krejčíka," prozradil Weissmann. V brance nastoupí Ondřej Pavelec.

Češi se s Francií naposledy utkali na loňském šampionátu v běloruském Minsku a úvod zápasu jim přinesl pořádný šok. V devatenácté minutě prohrávali už 0:3 a nakonec byli rádi za výhru 5:4 po prodloužení. „Taky že jsme si to včera u videa hnedka připomněli. Nemůžeme podcenit žádného soupeře. Víme, jak včera dopadli Slováci," naráží Weissmann na prohru Vůjtkova týmu s Nory.

Vedoucí gól by pomohl prolomit obranný val

„Vybavuju si, jak jsme v Minsku za stavu 0:3 koukali jak péro z gauče. Francouze nemůžeme podcenit. Hlavně Stéphane Da Costa je skvělý hokejista, hrál jsem s ním v CSKA. Je technicky vybavený, má výbornou střelu, umí tvořit hru. Proto byl čtvrtý v bodování celé KHL. Lidi si můžou říct, že je to papírově slabší soupeř, ale slabších soupeřů už není. Ale nám nezbývá nic jiného než vyhrát," uvědomuje si obránce Ondřej Němec.

A moc by si přál, aby Češi vůbec poprvé na domácím mistrovství vstřelili úvodní branku zápasu. „Rozhodně by nám to pomohlo, abychom prolomili jejich obranný val. Když se tyto týmy dostanou do vedení, začnou hrát s pěti hráči vzadu a v podstatě jenom čekají na brejky," ví Němec. „Hlavně nesmíme dělat zbytečné fauly a vyvarovat se chyb, které nás srážejí dolů."

Trenéři hráče upozorňovali zejména na elitní útočnou formaci Francouzů ve složení Roussel, Da Costa, Fleury. „Jsou nebezpeční, stejně jako si musíme dát pozor na francouzské přesilovky. „Hrají je dobře, posílají si křížné nahrávky a umějí si vyhovět. Počítáme s tím, že budeme narážet do jejich obrany ze čtyř hráčů, což se strašně špatně přechází. Ale věřím, že se s tím vypořádáme," dodal Weissmann.

Jak Češi nastoupí proti Francii:
Pavelec - Němec, Čáslava, Nakládal, Kolář, Jordán, Hejda - Voráček, Sobotka, Hertl - Jágr, Jan Kovář, Simon - Červenka, Novotný, Erat - Smoleňák, Koukal, Zaťovič
Porazí čeští hokejisté ve čtvrtek na MS tým Francie?
Ano
93,1 %
Ne
6,9 %
Celkem hlasovalo 27234 čtenářů.

Reklama

Související témata: