Hlavní obsah

Kdyby dřevěný Novotný dal občas gól, měl bych bodů víc, vtipkoval Němec

Praha

Obránce Ondřej Němec nabírá na domácím mistrovství světa skvělou formu. V úvodu šampionátu příliš nezářil, rozjížděl se pomaleji, v posledních dvou zápasech s Francií a Rakouskem však patřil k ústředním postavám české hokejové reprezentace. Přitom mu hrozilo, že si na ostře sledovaném turnaji vůbec nezahraje...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Ondřej Němec slaví gól na MS.

Článek

Jedenatřicetiletý zadák ve službách CSKA Moskva utrpěl v průběhu semifinále play off KHL s Petrohradem zranění třísel. Kvůli němu přišel o poslední dvě utkání série, v níž nakonec po velkém obratu slavili postup hráči SKA. V dubnu na reprezentační sraz sice dorazil, na přípravné duely do Švédska ale neodletěl a trénoval individuálně.

Nad jeho účastí na MS se vznášely otazníky, Němcův zdravotní stav se však postupem času zlepšil natolik, že ofenzivně laděný bek mohl zasáhnout do závěrečného dvojzápasu s Finskem a v nominaci pro světový šampionát tudíž nechyběl.

V úvodních střetnutích to z jeho strany nebylo úplně ono. Herní výpadek se na třebíčském rodákovi projevoval. "První dva zápasy nebyly ideální, to vím sám. Necítil jsem se tak, abych mohl týmu hodně pomoct. Ve třetím utkání proti Kanadě to už bylo lepší," přiznává Němec.

V úvodu turnaje pálil z obránců ostrými zejména Jakub Nakládal. V posledních dnech se dostává do pohody a střelecké fazóny další pravák - Němec. Po Jaromíru Jágrovi druhý nejproduktivnější český hráč loňského MS vsítil proti Francii dva góly, přičemž na jeden ještě přihrál. Branku a asistenci zaznamenal také v pátečním souboji s Rakouskem. Za jednu z hlavních střeleckých opor mužstva se ale nepovažuje.

Oslavný taneček zatím nechystá

"Je tu 22 lidí, kteří táhnou za jeden provaz. Myslím si, že je úplně jedno, kdo gól dá. Jsem rád, že týmu můžu pomoct nějakým příspěvkem, ale kdyby někteří útočníci, třeba dřevěný Novotný, dali občas gól, tak bych měl bodů daleko víc. Spálí spoustu šancí," vtipkoval Němec, který "káral" svého spoluhráče s úsměvem na rtech. "Je fajn, že jsme zvládli poslední dva zápasy, teď se musíme připravit na Německo, to bude možná ještě jinej fofr," doplnil už s vážností.

Český tým musel v minulých dvou zápasech ukázat i špetku trpělivosti. Střelecký účet obou utkání otevřel v prostřední periodě právě Němec, který to pokaždé vzal na sebe. "V CSKA jsme museli hrát trochu defenzivněji, nesměli se tolik zapojovat do útoku. Možná už jsem takovej zdrženlivější a čekám na svoji šanci, kdy tam můžu vjet. Tolik neblázním, jsem rád, že mi to tam padá," libuje si světový šampión z roku 2010.

První dva zápasy na šampionátu mu nevyšly úplně podle představ. "Ze začátku jsem trochu moc vymýšlel. Bylo to o jednoduchosti, abych se do toho rychleji dostal. Trenér Růžička mi řekl, že mám hru zjednodušit a přišlo to! Jedna dobrá nahrávka a člověk si začne věřit. Nechci říct, že to je ten starej Ondra Němec, ale cítím se dobře," poznamenal spokojeně.

Radost ze vstřelení gólu si umí náležitě užít. Když v pátek překonal rakouského brankáře Bernharda Starkbauma, několikrát oslavně zapumpoval rukama a pak byl rád, že celou situaci ustál a nespadl na záda. "Kdo mě zná, ví, že prožívám každý gól. Snažím se rozproudit lidi," tvrdil Němec. Oslavný taneček při případných dalších vstřelených brankách ale zatím nechystá. "Leda až po finále," dodal na závěr.

Reklama