Hlavní obsah

Voráček se podíval na Jágra a měl jasno, že puk dostane

Praha

Jako kapitán byl na ledě u všeho podstatného. Nejprve Jakub Voráček neproměnil slibnou šanci a po ztrátě puku Němcům umožnil jít do vedení 2:1. Pak ale v přesilovce obstaral po parádní Jágrově akci vítězný gól.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Voráček střílí třetí gól proti Německu.

Článek

Hodně jste si zaváhání před druhou německou trefou vyčítal?

Samozřejmě jsem nebyl šťastný. Puk mám na hokejce často a žádný hráč ještě nedal sto procent dobrých nahrávek. Už to bylo ke konci střídání, byl jsem trochu v laktátu a viděl, že když jsem pokazil nahrávku, bude těžké to dohnat. Dostali jsme gól, ale bylo důležité, abych měl krátkou paměť. Pak jsme šli na led, dali druhý gól, z přesilovky třetí a hned se hrálo líp.

Při vítězné přesilovkové trefě odvedl skvělou práci Jaromír Jágr, jenž k sobě nalákal německé hráče. Tušil jste, že vám puk zadovkou pošle?

Já to věděl. Jak dostal nahrávku od Nakliho, podívali jsme se na sebe a bylo mi jasné, že puk dostanu. Tak jsem si najel, dostal nahrávku na červené, tři Němci propadli, jeli jsme tři na jednoho a střela gólmanovi propadla mezi nohy.

Hned jste věděl, že přečíslení vyřešíte střelou?

Vždycky, když jedete tři na jednoho, je to strašně ošemetné. Láká vás, abyste se snažili něco vymýšlet. Kdyby tam byl místo Martina Erata na druhé straně pravák, asi bych nahrával. Ale když je hokejka schovaná za hráčem, je nejjednodušší vystřelit.

Smolný moment jste prožil v závěru, dvě tyčky během sekundy…

To mě naštvalo víc než ta chyba. Když máš prázdnou bránu a trefíš tyčku… Ale bylo pět minut do konce, kdybych se tím zabýval, nemůžu hrát hokej.

Teď už máte jistotu účasti ve čtvrtfinále. Cítíte drobnou úlevu?

My to brali, nechci říct jako samozřejmost, to zní trošku namyšleně, ale trochu jako povinnost. Tým tu má na medaili a my vážně nepřemýšleli, jestli postoupíme do čtvrtfinále.

Hodně zápasů jste tu dokázali otočit, jak cenné je to pro sebedůvěru týmu?

Víme, že máme útočnou sílu, je zbytečné propadat panice, když dostanete první gól. Musíme se soustředit na obranu, abychom nedělali chyby, góly tam napadají. A zápasy s týmy jako Německo nebo Rakousko jsou strašně náročně, třeba půl zápasu vydrží bruslit, ale pak je přehrajeme fyzičkou a bruslením.

Reklama

Související témata: