Hlavní obsah

Slováci se zdrželi, okradli jim řidiče. Vůjtek čeká ještě na posily z Detroitu

Ostrava

Přibližně s hodinovým zpožděním a z účastníků skupiny B světového hokejového šampionátu poslední, dorazili do Ostravy hokejisté Slovenska. Z Bratislavy, odkud před desátou dopoledne autobusem vyjížděli, to přitom měli ze všech týmů jednoznačně nejblíže.

Slovenský tým u hotelu Park InnVideo: Sport.cz

 
Článek

„Museli jsme čekat na odvoz, protože řidiče prý na hranicích v noci okradli a vracel se pro nějaké věci. Nebyla to velká komplikace, poseděli jsme na hotelu, dali si kávičku. Třeba je to dobré znamení a špatný začátek bude znamenat dobrý konec," usmíval se dvacetiletý hráč Columbusu Marko Daňo, jeden z pětice krajánků z NHL.

Další dva by měli dorazit v nejbližších dnech. Po vyřazení Detroitu ze Stanley Cupu by se ke slovenské reprezentaci po výstupních prohlídkách měli připojit útočníci Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo. ,„Myslím, že to bude pro tým jenom dobře, když přijedou další hráči z NHL. Tatar má formu jako hrom, což nám může jenom pomoct. Trenér dokáže pětky dobře poskládat a budeme hrát dobře," předpovídá Daňo.

Šest nominovaných slovenských hráčů hrálo v loňské sezóně v KHL, stejný počet povolal trenér Vladimír Vůjtek z české extraligy. V ní ještě nedávno hrál i obránce švýcarského Fribourgu Dominik Graňák. „Mužstvo vypadá velmi dobře. Máme v týmu i hvězdy, i když třeba ne tolik, jako jiné týmy. Ale před třemi lety od nás taky nikdo moc nečekal a dovezli jsme medaile," zavzpomínal Graňák na mistrovství světa 2012, kde Slovensko prohrálo ve finále s Ruskem 2:6 a přivezlo domů stříbro.

Atmosféra na ně (zatím) nedoléhá

Z úspěšného šampionátu přivezl kouč Vůjtek do Ostravy jedenáct hráčů včetně předpokládané brankářské jedničky Jána Laca z kazašské Astany a kapitána týmu Tomáše Kopeckého z Floridy. „Moc se těším a věřím, že fanoušci budou s námi. Jenom se z toho nesmíme zbláznit a vzít si z nich to pozitivní. Nesmíme na sebe vyvíjet zbytečně tlak," upozornil Daňo, který má podobně jako havířovský rodák Graňák k Moravskoslezském kraji zvláštní vztah. Jeho otec Jozef Daňo oblékal v letech1995 až 2001 dres aktuálního českého vicemistra Třince. „Bydleli jsme tady s ním, ale téměř nic si z té doby pamatuji, byl jsem velmi malý," vzpomínal rodák z rakouského Eisenstadtu.

Slovenští hokejisté budou během bojů v základní skupině bydlet v hotelu Park Inn poblíž centra Ostravy. „Možná i tím, že nejsme ubytovaní hned u stadiónu, tak na nás zatím ta atmosféra nedoléhá. Ale jakmile vyjedeme poprvé na led, tak si uvědomíme, proč tady jsme" svěřil se Graňák, bývalý zadák pražské Slavie.

Reklama

Související témata: