Hlavní obsah

Finové zamkli bránu a zahodili klíč. Gól nedostali už více jak čtyři hodiny

Ostrava

Finští brankáři na světovém šampionátu úspěšně natahují rekordní sérii bez obdržené branky. Posledním, kdo dokázal překonat finského brankáře, byl ve 47. minutě úvodního utkání ostravské skupiny B americký útočník Nick Bonino. Pátý gól přidali Američané při výhře 5:1 do prázdné branky a od té chvíle je finská branka pro puky zakázanou zónou.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Finský brankář Pekka Rinne na MS září.

Článek

V dalších třech zápasech (Dánsko 3:0, Norsko 5:0 a Slovinsko 4:0) udržel čisté konto Pekka Rinne, proti Slovensku (3:0) nachlazenou finskou jedničku zastoupil stejně dobře 20letý Juuse Saros. Zastavil všech dvaadvacet slovenských střel a pustil jedinou. Gól Libora Hudáčka ovšem kvůli hře vysokou holí nemohl platit. „Snažil jsem se chytat co nejlépe. Nikdy nevíte, kdy se vám taková možnost naskytne podruhé. Myslím si, že Peksi (Rinne) bude schopný v pondělí hrát," řekl druhý nejmladší hráč finského výběru Saros.

Finští brankáři Rinne a Saros dohromady nepustili branku už více jak čtyři hodiny, přesně 253 minut a 41 sekund (tým Finska neinkasoval 242 minut a 38 vteřin, při páté brance USA už ale byla finská branka prázdná), a vytvořili tak nový rekord světových šampionátů.

Finská jednička Rinne, který se v pondělí proti Bělorusku nejspíše vrátí do branky, však může pokořit i další metu. A to v počtu odchytaných minut bez obdržené branky jediným brankářem. K novodobému rekordu Jána Lašáka 206 minut a 26 sekund ze šampionátu v Praze a Ostravě v roce 2004, je gólman Nashvillu vzdálený necelou čtvrthodinu. Ještě delší dobu ale podle historických zdrojů vydržel v roce 1948 bez inkasovaného gólu Kanaďan Murray Dowey.

Tři nuly v řadě naposledy Švédové

Absolutní maximum 225 minut a 25 vteřin vytvořil tehdejší brankář Ottawy Flyers na zimních olympijských hrách ve Svatém Mořici, které byly v tom roce i světovým šampionátem. Aby Rinne pokořil i tento rekord, potřebuje v příštím zápase neinkasovat 31 minut a 44 vteřin.

Tři nuly v řadě vychytali naposledy v roce 1957 švédští brankáři Thord Flodqvist a Yngve Casslind. Historie hokeje ovšem zaznamenala v roce 1931 ještě pozoruhodnější výkon. Kanaďan Art Puttee odchytal na MS v Polsku bez obdržené branky celý šampionát. Čisté konto udržel v šesti zápasech, hraných na 3x15 minut.

Čtyři čistá konta udržel v roce 1982 na mistrovství světa v Helsinkách také Jiří Králík. V základní skupině vychytal USA (6:0), Finsko (3:0) a Itálii (10:0). Finálovou skupinu pak začal československý brankář nulou proti Sovětskému svazu (0:0). Sérii ale přerušilo utkání v základní skupině se Švédskem, které skončilo 3:3.

Reklama

Související témata: