Hlavní obsah

Nejkurióznější zranění v NFL

Bohužel i vrcholový sportovci jsou pouhými smrtelníky, kteří kolikrát trénuji až za hranicemi bolesti a chápání lidského rozumu. Není proto divu, že v určitých momentech jejich kariéry přijde to, čeho se každý sportovec obává jako čert kříže, zranění.

Foto: gettyimages.com

I rozhodčí umí rozdávat tvrdé rány

Článek

Jelikož je americký fotbal tvrdým kontaktním sportem, zranění jsou bohužel jeho nedílnou součástí. Z těchto důvodů mají týmy NFL na soupisce kolem padesáti hráčů.

My jsme si pro Vás v dnešním článku přichystali seznam pěti nejkurióznějších zranění v NFL, ke kterým došlo nešťastnou náhodou nebo si je hráči způsobili (promiňte mi ten výraz) vlastní blbostí.

5. Turk Edwards, OT Washington Redskins Bývalý již zesnulý člen síně slávy ofenzivní tackl Washingtounu Redskins Turk Edwards musel v roce 1940 svou úspěšnou fotbalovou kariéru díky nešťastnému zranění předčasně ukončit.

Před začátkem utkání s New Yorkem Gianst se Edwards, jako jeden z kapitánů týmu, účastnil předzápasového hodu mincí. Edwards oznámil hlavnímu rozhodčímu, kterou ze stran mince si Redskins zvolili a potřásl si rukou s bývalým kapitánem Giants Melem Heinem. Poté, co Edwards absolvoval tento předzápasový rituál, chtěl se vrátit zpět na střídačku. V momentě, kdy otáčel své mohutné tělo směrem ke střídačce Washingtonu, se mu špunty od kopaček zasekly do trávníku a ošklivě si poranil své již několikrát zraněné koleno takovým způsobem, že byl nucen ukončit svou kariéru profesionálního fotbalisty.

Washington však využil jeho zkušeností a zaměstnal ho jako asistenta. V letech 1946-1948 se stal dokonce hlavním trenérem. Po sedmnácti letech strávených v Redskins (jako hráč a trenér) odešel do sportovního důchodu.

4. Bill Gramatica, K Arizona Cardinals Bill Gramatica byl v roce 2001 draftován ve 4. kole týmem Arizona Cardinals. Během svých prvních utkání v NFL se zapsal do podvědomí fanoušků přehnaným oslavováním každého Field Goalu, který proměnil (i těch relativně jednoduchých), nakonec se mu tento „zlozvyk“ nepříjemně vymstil.

15. prosince 2001 v utkání proti New Yorku Giants proměnil 42-yardový Field Goal, čímž dostal Cardinals do vedení 3-0, jak již bylo jeho zvykem, na oslavu, vyskočil vysoko do vzduchu a při dopadu si špatně došlápl a zpřetrhal si křížové vazy v koleni, zbytek své nováčkovské sezóny strávil na marodce.

3. Gus Frerrotte , QB Washington Redskins Bývalý quarterback Washingtonu Redskins Gus Frerrotte si poté, co v roce 1997 v utkání proti New Yorku Giants těsně před koncem prvního poločasu skóroval touchdown, způsobil jedno z nejkurióznějších zranění jako žádný jiný hráč na této pozici.

Poté, co Frerrotte skóroval z 1 - yardové linie touchdown, na oslavu proběhl celou endzónou na jejímž konci praštil s míčem o zem a v plné rychlosti udeřil hlavou do vycpané betonové zdi. Následně se doslova dopotácel na střídačku Washingtonu, kde byl vyšetřen týmovým lékařem. Frerotte se na následující drive Redskins vrátil na hřiště, nicméně v poločase byl převezen do nemocnice, v které mu po podrobnější prohlídce diagnostikovali pohmožděnou krční páteř.

2. Chris Hanson, P Jacksonville Jaguars V roce 2003 hlavní trenér Jacksonvillu Jaguars Jack Del Rio zavedl nové týmové heslo „Keep Chopping Wood“ („Pokračuj ve štípání dřeva“), aby tento rituál dotáhl k dokonalosti, přinesl do kabiny dřevěný špalek a sekeru. Každý z hráčů si vzal sekeru a do špalku jedenkrát sekl, když přišla řada na Hansona, popadl sekeru a máchl, sekeru bohužel nezasekl do špalku nýbrž do své pravé (nekopací) nohy. Hanson byl neprodleně převezen do nemocnice, kde musel podstoupit okamžitou operaci. Na noze mu tak díky jeho dřevorubeckým schopnostem zbyla ošklivá jizva a sezóna pro něho předčasně skončila.

1. Owen Schmitt, FB Seattle Seahawks Většina Hráčů NFL má ve zvyku motivovat se na zápasy svým osobitým způsobem. Brian Dawkins vybíhá z tunelu po všech čtyřech jako divoký pes. Ray Lewis zase předvádí svůj taneček, který se podobá tanci zuřivých mayských válečníků, ale za to, co v roce 2009 v rámci „nažhavění se“ na zápas s Jaguars předvedl bývalý Full Back Seattlu Owen Schmit, by měl být hospitalizován u doktora Chocholouška. Vyjít z tunelu a dvakrát se vší silou udeřit helmou do čela to si opravdu vyžaduje pozornost psychiatra.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.