Hlavní obsah

Nejmladší z norského klanu obrátil všechny teorie. Příklad pro všechny, říká český rekordman

Berlín

Stal se možná největší senzací mistrovství Evropy, přitom je vlastně ještě dítě. Věkem možná, ale na dráze si počíná jako mazák. Sedmnáctiletý Jakob Ingebrigtsen ohromil svými úprky pro zlato na patnáctistovce i pěti kilometrech. Vše během 24 hodin.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

S vikingskou helmou si užíval Jakob Ingebrigtsen triumf na patnáctistovce.

Článek

Když český rekordman Jakub Holuša sledoval vystoupení norského teenagera, jen uznale kroutil hlavou. „Podle toho, jak si počínal na juniorském mistrovství světa, tipoval jsem, že pětku vyhraje. Ale nenapadlo by mě, že vyhraje i patnáctistovku. Obdivuju, jak je nejen fyzicky, ale i mentálně silný, z toho bychom si měli vzít všichni příklad,“ říká Holuša.

Jakob je nejnovějším produktem rodinného klanu Ingebrigtsenů. Nejstarší Henrik získal evropské zlato na 1500 m před šesti lety, Filip před dvěma.

Touha běhat je v rodině

I v Berlíně skončil na pěti kilometrech Henrik druhý za Jakobem a kdo ví, zda by stupně vítězů nebyly čistě rodinnou záležitostí, kdyby si Filip v rozběhu patnáctistovky nezlomil žebro.

„To by bylo super, ale část našich medailí mu patří, je součástí týmu,“ ujišťoval Jakob. „Touhu běhat máme v rodině. Já si přál být jako starší bráchové, teď chci být nejlepším běžcem na světě,“ vytknul si.

Všechny tři připravuje jejich otec Gjert, který se přitom atletice nikdy nevěnoval, původně byl farmářem a rybářem. „Nemáme klasický vztah táta a synové. Pořád řešíme tréninky a jak se zlepšovat,“ říká Jakob.

Už chystají dalšího bratra

„Jejich otec je trochu despota, trénují i čtyři fáze denně, fakt dřou,“ vypozoroval Holuša. Otázkou tak je, jestli výkonnost Jakoba, který si ještě nemůže koupit pivo ani řídit auto, nekulminuje už nyní, čí bude ještě stoupat.

„Já vůbec nevím, jestli se dá ještě stoupat z času 3:31 na patnáctistovce. Když vydrží zdravý, tak asi dá. Ale tenhle kluk úplně obrátil teorie o trénování mladých. Mít v sedmnácti dvě zlata mi přijde mimo realitu,“ žasne Holuša.

Inbebrigtsenové mají celkem sedm dětí, o jejich rodině běží na norské televizi NRK seriál. „Nejmladšímu bráchovi je pět a už začíná také běhat. Myslím, že brzy doplní náš tým,“ vzkazuje Henrik soupeřům, že jejich rodiny se jen tak nezbaví.

Reklama