Hlavní obsah

Už jsem se bál, že sezóna je v háji, přiznává Bába

LONDÝN

Návrat mezi elitu si po těžkém zranění kotníku Jaroslav Bába, bronzový výškař z Atén, představoval mnohem hladší. Dlouho zůstával přes 20 cm od osobního rekordu. Ale vítkovický skokan už se dokázal vrátit na elitní světové mítinky. V pátek si proti Holmovi a spol. zaskákal v Londýně. Poprvé od zranění vloni v zimě cestoval na mítink elitní kategorie Super Grand Prix

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaroslav Bába

Článek

„Jen škoda, že mi to nevyšlo, měl jsem po týdenním soustředění v Banské Bystrici a chytaly mě křeče do lýtek,“ popisoval závod, v němž s překonanými 218 cm uzavíral výsledkovou listinu.

Jméno pořád měl

Cestu zpět na nejprestižnější mítinky mu otevřelo zlepšení v posledních týdnech. „Ale Londýn jsme měli domluvený už dřív, Jarda přece jen nějaké jméno pořád měl,“ vysvětluje jeho manažer a bývalý výškař Jan Janků. „Ale je pravda, že po zranění bylo těžší Jardu na velké mítinky dostat, všichni čekali, až něco předvede,“ popisuje.

Nepříliš povedeným londýnským závodem ale Bába přišel o start na úterním mítinku ve Stockholmu, kde se večer představí Tomáš Janků a Kateřina Baďurová. Bábu čeká ve čtvrtek Velká cena Ústí nad Labem.

Zlom v Bühlu

Nejveselejší den Bábovy pooperační kariéry přišel před měsícem v německém Bühlu. „Obrovská radost, úleva,“ živě si vybavuje ještě dnes pocity po úspěšném překonání 227 cm, tedy limitu pro na MS v Ósace. „Po dvou letech konečně na velké akci,“ těší se.

Ještě před pár týdny to přitom nevypadalo, že by ve 22 letech absolvoval už své třetí mistrovství světa. Výška B-limitu byla jeho tehdejší formě hodně vzdálena… „Byly chvíle, kdy jsem si říkal, že je i tahle sezóna v háji,“ přiznává. Snažil se být nadále optimistou. „Ale moc mu to nešlo. Každý, kdo se někdy takhle trápil, ví, že to úplně nejde,“ popisuje Jan Janků, jenž je i partnerem Bábovy sestry Kateřiny.

Okolí se snažilo vítkovický talent povzbuzovat. „I když někteří mi taky říkali, že už to asi nevyjde,“ vybavuje si. K letence do Ósaky mu pomohl i kamarád z výškařského sektoru Tomáš Janků. Když splnil výkonem 230 cm A-limit, stačilo Bábovi o tři centimetry méně.

Aktuální česká výškařská jednička mu pak nezapomněla připomenout slib, že za ulehčení boje o MS má dostat odměnu v podobě panáka skotské whisky. „Asi na to dojde v Ósace po závodech nebo po návratu,“ usmívá se Bába.

Reklama