Hlavní obsah

Oceněný Pražský půlmaraton se poběží na nové trati

PRAHA

Na nové trati se v sobotu uskuteční už jubilejní desátý ročník Pražského půlmaratonu. Kvůli rekonstrukci Karlova mostu se tentokrát bude startovat od Rudolfina přes Mánesův most, cíl bude tamtéž. Organizátoři už nyní září spokojeností, protože na závod je přihlášeno téměř 5400 běžců, což znamená rekord. Loni se zaregistrovalo takřka o pět stovek zájemců méně.

Článek

Pražský půlmaraton letos navíc zdobí prestižní známka Silver Road Race Label, kterou Mezinárodní atletická federace uděluje pouze  vybraným běžeckým akcím. Pro vítěze mužského závodu je letos připravena odměna 3500 eur (asi 90 tisíc korun), nejlepší žena dostane 2500 eur (65 tisíc korun). Komu se podaří zaběhnout světový rekord, může se pak těšit na výjimečný bonus 60 tisíc euro.

Světový rekord činí 58:33 minuty a ze startovního pole Pražského půlmaratonu se mu nejvíce přibližují Keňané Jackson Kirwa a Wilson Onsare, jejichž osobní rekordy jsou shodně 1 hodina 52 vteřiny. Mezi ženami je pak favoritkou další keňská běžkyně Caroline Kwambaiová, předloňská vítězka v rekordu trati 1:10:08.

Českou ozdobou závodu bude bývalá vítězka Jana Klimešová, další elitní domácí běžce zradilo na poslední chvíli zdraví. Jan Bláha má akutní potíže s lýtkem a start Petry Kamínkové překazilo přetížené koleno. Pavel Faschingbauer má pro změnu vleklé potíže s kotníkem. Mezi muži tak bude hájit čest českých běžců především David Gerych.

Letošní ročník Pražského půlmaratonu startuje v sobotu 29. března ve 12 hodin v ulici 17. listopadu u Rudolfina. Registrace a vyzvedávání startovních čísel jsou možné v 1/2Maratonském Expu u Rudolfina od čtvrtka do pátku v době od 10 do 20 hodin, v sobotu již registrace možná není. Závod bude přímým přenosem přenášet Česká televize, všechny podrobnosti o závodu najdete také na www.praguemarathon.com.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.