Hlavní obsah

Plán Vlašičové: taneček a pak fotbal

OSTRAVA

Vytáhlá chorvatská atletická hvězda Blanka Vlašičová má pro čtvrteční večer jasný plán: vyhrát výškařskou soutěž a pak stihnout v televizi alespoň závěr zápasu Chorvatů s Němci na fotbalovém mistrovství Evropy. „Koukala jsem, že v soutěži je jen osm holek, tak by se to dalo stihnout,“ přemítala s úsměvem. Reálný ale její plán moc není, soutěž výškařek by měla začít v 18.40, zápas startuje o 40 minut dříve.

Článek

„V Chorvatsku je kolem fotbalu dost velké šílenství, asi jako všude v Evropě. Ostatní zápasy nesleduju, ale naše bych chtěla vidět,“ vyznala se 193 cm měřící Vlašičová. I ona má doma status hvězdy, ale mánii podobné té fotbalové nezpůsobí. „To je sport číslo jedna, to nezměním. Ale známý mi říkal, že když jsem vyhrála v Ósace, byly ve Splitu během přenosu také prázdné ulice,“ říká loňská mistryně světa.

Do Ostravy přijela už popáté. „Pár těch křišťálových treter už doma mám,“ usmívá se. „Řeč máte podobnou, atmosféra je tady příjemná, připadám si tu jako doma,“ vypráví Vlašičová. I dnes si ráda vystřihne svůj pověstný oslavný taneček. „Nemám žádné pravidlo, kdy ho předvedu, je to spontánní. Ale je pravda, že výšky pod dva metry se u mě berou trochu jako samozřejmost,“ přiznává královna světové výšky.

Nejradostnější tanec by ale měl přijít, až když se jí povede obrat o světový rekord Bulharku Kostadinovou. Výšku 210 cm už atakovala nesčetněkrát. „Nejnadějnější to bylo asi loni v Bruselu. Tam jsem zjistila, že na to opravdu mám. Předtím jsem to jen zkoušela,“ líčí. A co dnes v Ostravě? „Minimálně bych se k těm pokusům na 210 chtěla dostat,“ plánuje.

Reklama

Související témata: