Hlavní obsah

V Jablonci Špotákové poslední hod na Abakumovovou nestačil

JABLONEC NAD NISOU

Scénář z Pekingu se v rodišti Barbory Špotákové neopakoval. I v pátek při Jabloneckém oštěpu česká olympijská vítězka útočila na Rusku Marii Abakumovovou posledním pokusem, ale tentokrát ji k vítězství chybělo 26 cm.

Článek

Bylo znát, že už je po vrcholu letošního roku a v oštěpařkách se sečetla únava z dlouhé sezóny a často i nabitého olympijského programu. Prémie 20 000 euro za zlepšení světového rekordu v pátek v ohrožení rozhodně nebyla, nikdo nepokořil ani 65 m. Nejblíže k této hranici měla právě Abakumovová, které k ní chybělo pět centimetrů. Špotákové sedl až poslední pokus, kterým hodila 64,69 m, čímž se dostala před Němku Steffi Neriusovou.

„Vyhrála jsem,“ spokojeně Ruska hlásila mamince do telefonu hned, jak opustila plochu. Pak si ale stěžovala. „Byl tu strašně krátký rozběh. Chtěla jsem udělat oštěpem dírky do reklamy, abych se mohla pořádně napřáhnout, ale to mi rozhodčí nedovolili. Nevím, proč zrovna mně. Proto jsem házela tak, že bych se za to mohla stydět,“ stěžovala si.

Špotáková její výtky moc nechápala. „Je pravda, že byl rozběh kratší, ale ona to brala trochu jinak než my ostatní. My se bavily a chtěly si zaházet na pohodu a jí šlo jen o to hodit sedmdesát metrů,“ krčila rameny olympijská vítězka. Jablonecký oštěp před 6500 diváky byl předposledním závodem Nikoly Brejchové - v sobotu ji čeká rozlučkový pokus v Třebíči a čtvrtá z aténské olympiády i dvou světových šampionátů ukončí kariéru.

Jablonecký oštěp 2008
1. Abakumovová (Rus.) 64,95, 2. Špotáková (ČR) 64,69, 3. Neriusová (Něm.) 62,99, ... 7. Klimešová 58,24, 9. Brejchová (obě ČR) 54,98.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.