Hlavní obsah

Svoboda je fit, příští týden znovu vyběhne

PRAHA

Dobrá zpráva pro fanoušky české atletiky. Domácí překážkářský rekordman Petr Svoboda po zranění z Odložilova memoriálu už trénuje naplno a příští týden se představí i v závodě. Na mistrovství světa v Berlíně by tak mohl být zpátky ve své nejlepší formě.

Článek

Včerejší trénink rozhodl. Dopolední bouřka Svobodu sice zahnala do haly ve Stromovce, ale v ní bronzový z halového mistrovství Evropy překonával překážky ve zběsilém tempu. „Tenhle týden jsem šel už všechno naplno a tohle byl hlavní test. Trochu jsem se bál, byl jsem ze začátku opatrný. Technicky to nebylo nic moc, ale rychlé to bylo,“ hlásil.

Dva starty v Londýně

Trenér Luděk Svoboda měl důvod k úsměvu na tváři, jeho svěřenec v testu obstál a dostal zelenou pro pondělní start na mítinku v Rethymnu. Následný telefonát s manažerem jim sice plány zkomplikoval, neboť do startovní listiny mítinku na Krétě se Petra Svobodu zřejmě nepodaří protlačit, ale jeho startu na dvoudenním mítinku v Londýně v pátek a sobotu už by nemělo stát nic v cestě.

„Potřebuju se rozzávodit, protože se do formy většinou dostávám až tak ve třetím závodě,“ těší se zpátky na mítinky po pětitýdenní pauze způsobené trhlinkou ve stehenním svalu.

Zatím bída

V Londýně by měl absolvovat hned dva starty – rozběh a finále. „Bude to ideální test, jestli zvládnu dva závody během jednoho dne. Rychlost jsem neztratil, potřebuju vyladit techniku, abych běžel pod 13,50. Kdyby to bylo horší, budu hodně naštvaný,“ říká rozhodně. Poté ho čeká ještě 28. 7. závod v Monaku.

Během nucené pauzy mu překážkářský svět příliš neutekl. Pod úroveň jeho českého rekordu 13,29 s se letos dostali jen Američané a světový rekordman Robles z Kuby. „Zatím je to bída,“ přikyvuje 24letý Svoboda.

„Trammell a Robles běhají rychle, všechny ostatní můžu porazit. O třetí místo to bude otevřené a já se chci o medaili porvat. Může to vyjít a nemusí, ale je dobré tam jet s nějakým cílem,“ těší se do Berlína.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.