Hlavní obsah

Z dopinku byl Contem obviněn i Montgomery

PRAHA

Držitel nejrychlejšího času historie v běhu na 100 metrů Tim Montgomery byl při svém světovém rekordu před dvěma lety nadopovaný. Prohlásil to Victor Conte, šéf kalifornské laboratoře Balco, jež proslula jako výrobna nového steroidu THG a jako ústav, který řadě špičkových sportovců dodával zakázané látky.

Foto: internet

DEFAULT TITLE

Článek

V rozhovoru pro televizní stanici ABC Conte obvinil z dopingu před olympiádou v Sydney nejprve Marion Jonesovou, později přišel při jeho výpovědi na řadu životní partner Jonesové a otec jejího syna. Conte tvrdí že pařížský čas 9,78 sekundy z 14. září 2002 byl výsledkem dopingové kúry, kterou Montgomery absolvoval právě za účelem vytvoření světového rekordu.

"Existoval plán na světový rekord a byl uskutečněn. Měli jsme společný sen a já byl hlava toho všeho," uvedl Conte.

Jonesová prý před Sydney dopovala

O Jonesové předtím řekl, že ji nejprve instruoval, jak si aplikovat injekce, a slavná atletka si potom údajně před jeho zraky píchala injekce s podpůrnými látkami. Tvrdil, že Jonesové dodával růstové hormony, EPO i v té době ještě nezjistitelný steroid THG po dobu třinácti měsíců před olympiádou v Sydney. Na ní před čtyřmi lety Američanka v bězích a v dálce získala pět medailí včetně tří zlatých.

"Myslím, že učinila vlastní rozhodnutí, a tak by měla také být zodpovědná za důsledky tohoto rozhodnutí. Jestliže tvrdí, že neužívala doping, lže," řekl Conte ABC.

Vedle slavného sprinterského páru Conte dodával zakázané podpůrné látky i další Američance Kelli Whiteové, jež vloni na mistrovství světa v Paříži vyhrála běhy na 100 i 200 metrů. Posléze ale byla kvůli dopingu diskvalifikována a už si odpykává dvouletý trest. V pátek také poprvé o užívání THG veřejně promluvila a popsala zámořským médiím, jak se o hormonu dozvěděla zhruba před čtyřmi roky.

Látku jí prý dodávali Conte a její trenér Remi Korchemny s tím, že se jedná o lněný olej. Až o několik týdnů později šel prý Conte s pravdou ven. "Nevím, jestli cítil nějakou vinu. Ale byl to on, kdo mi řekl, že jsem dostávala něco jiného, než co to ve skutečnosti bylo," uvedla Whiteová, jež se podle tisku při rozhovoru utápěla v slzách.

Situace baseballisty Bondse je nejasná

Vystoupila pak i v pořadu ABC. "Vzbudil ve mně víru, že když budu postupovat podle určitého systému užívání substancí a drog, můžu být nejlepší na světě. Tušila jsem, že to tak dělá spousta lidí a já že budu jenom jednou z nich," řekla Whiteová.

Na rozdíl od zmíněných atletů Conte nebyl schopen říci, zda jím produkované látky užíval slavný baseballista Barry Bonds. Šéf Balka prý dodával substance jen jeho osobnímu trenérovi Gregu Andersonovi; co se s nimi stalo dále, netuší. Naprosto otevřeně naopak uvedl, že podpůrné prostředky dodával hráčům amerického fotbalu z Oaklandu Billu Romanowskému, Barretu Robbinsovi, Chrisi Cooperovi a Danu Stubblefieldovi.

"Všechno to byla moje chyba. Oni mě poslouchali a důvěřovali mi a já byl tím, kdo to všechno řídil," uzavřel Conte.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.