Hlavní obsah

Stříbrný kladivář z OH 2004 a další turečtí atleti asi dopovali

Istanbul

Dalších osm tureckých atletů včetně stříbrného olympijského medailisty v hodu kladivem z roku 2004 Esrefa Apaka čelí podezření z dopingu. Jsou mezi nimi převážně běžci a vrhači. Vedení turecké atletiky závodníky vyzvalo, aby odstoupili z nynějších Středozemních her v Mersinu, které končí v neděli.

Článek

O dopingu atletů informovala agentura Anadolu jen pár dní poté, co bylo zveřejněno osm pozitivních dopingových testů tureckých vzpěračů. Ti byli rovněž vyloučeni ze Středozemních her.

Od dubna čelí obvinění z dopingu turecké atletické hvězdy Asli Cakirová-Alptekinová a Nevin Yanitová. Obě měly nespecifikované abnormální hodnoty v krevních testech a byly vyloučeny z reprezentačního týmu pro Středozemní hry.

Alptekinová vybojovala loni v Londýně v běhu na 1500 metrů vůbec první zlatou olympijskou medaili pro Turecko v atletice. Stejně stará Yanitová je dvojnásobnou evropskou šampionkou v běhu na 100 metrů překážek.

Množství dopingových případů nevrhá na turecký sport dobré světlo před blížící se volbou pořadatele letních olympijských her v roce 2020, o které se uchází také Istanbul.

Reklama

Související témata: