Hlavní obsah

VIDEO: Diskařka Cechlová se dočkala! Po devíti letech dostala olympijskou medaili

Praha
Aktualizováno

Ačkoliv se letos žádné olympijské hry nekonají, přibyla ve čtvrtek českému sportu olympijská medailistka. Diskařka Věra Cechlová po dlouhém čekání dostala bronzovou medaili z her v Aténách 2004, která jí připadla po diskvalifikaci Bělorusky Iriny Jatčenkové.

Diskařka Věra Cechlová se dočkala bronzové medaileVideo: Sport.cz

 
Článek

Na olympiádě v Řecku bojovala na vrcholu kariéry, stupně vítězů jí na olympijském stadiónu utekly o devět centimetrů. Stejný počet let pak čekala, než si olympijský bronz v plánovaném posledním roce své závodní činnosti skutečně potěžká.

Před rokem totiž při zpětném testování vzorků byly objeveny anabolické steroidy u původně bronzové Bělorusky Iriny Jatčenkové. A nastal dlouhatánský proces přesunu medaile do těch správných rukou.

Získala i odměnu

„Dokud nebudu mít medaili u sebe, jistá si nebudu,“ brzdila po prvních zprávách optimismus sama diskařka. Skutečně, od loňského listopadu, kdy se informace o dopingu Jatčenkové provalily, nebylo o osudu cenného kovu nic známo, byť Mezinárodní olympijský výbor informoval, že by se medaile v Česku mohla objevit během jednoho až dvou měsíců.

Ve čtvrtek na pražském Nebozízku se Cechlová po boku svého tehdejšího kouče Josefa Šilhavého dočkala, vedle olympijského bronzu zpětně získala i odměnu 300 000 Kč, která olympijským medailistům v roce 2004 náležela.

„Je to pro mě velké zadostiučinění po těch devíti letech, nemohla jsem se dočkat. Je to nepopsatelný pocit," vyznala se Cechlová. „Olympijská medaile byla pro mě vždycky největší sen, jsem strašně ráda, že se mi plní," dodala.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.