Hlavní obsah

Železný bude letos házet mnohem častěji

PRAHA

Výrazně jinou podobu bude mít pro Jana Železného letošní sezóna. Zatímco v posledních letech se starty šetřil, v tomto roce se na něj mohou těšit fanoušci v mnohem více městech. "Letos chci házet častěji," přiznává oštěpařská legenda. Že bude letošní rok pro Jana Železného atypický, bylo přitom jasné už dlouho.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jan Železný

Článek

Začátek své atletické přípravy musel odložit, neboť se pustil do neúspěšného souboje o post předsedy Českého olympijského výboru. Do své tradiční tréninkové destinace v Jižní Africe zamířil později, a tak resty v přípravě dohání ještě teď v italské Ostii, kam odjel začátkem dubna.

Afrika je Afrika

V armádním středisku nedaleko Říma je poprvé a tamní prostředí si nemůže vynachválit. "Moc hezky se tu o nás starají, vyjdou nám ve všem vstříc. Kéž by to tak fungovalo všude, i u nás," zasní se Železný. Jediný větší problém, který během soustředění zatím zpozoroval, byl příliš tvrdý povrch. "Ale oni hned přiběhli a natáhli takový třicetimetrový pás, kterým to změkčili," pochvaluje si přístup zaměstnanců italské armády.

V Ostii mu dělají společnosti i další čeští vrhači. "Jsou na tom dobře. Věrka Cechlová má výbornou formu, Libor Malina hází k pětašedesáti metrům," vykládá Železný o svých diskařských kolezích. Ostie je ideálním místem právě pro vrhače. "Jsou tu vynikající podmínky i povrch," říká světový rekordman. "I když Afrika je Afrika," nedá dopustit na svou tradiční tréninkovou baštu.

Začne v Kataru

Příprava pokračuje zatím hladce, Železnému se vyhýbají i větší zdravotní potíže, což u něj není samozřejmostí. "Vždycky může být hůř i líp. Kotník, se kterým jsem měl problémy už před olympiádou, občas bolí, ale je to stabilní. Záda naštěstí drží," oddechne si. Tréninkové manko už pomalu dohnal. "Silové testy mi vycházejí dobře, ještě se potřebuju trochu víc vyházet s oštěpem. Jak na tom jsem, se ale ukáže až na závodech," uvědomuje si Železný.

Období mítinků se mu kvapem blíží, stejně jako loni začne na závodech v Dauhá 13. května. Před rokem se zrovna v době mítinku přehnala nad Katarem písečná bouře, a tak musely být technické disciplíny zkráceny na čtyři pokusy. "Takové počasí tam bývá jen jednou za čas, snad to letos nevyjde zase na závody," doufá Železný. Spolu s ním vyrazí do Asie i diskařka Cechlová-Pospíšilová a koulař Stehlík.

Pak už budou Železného starty následovat v rychlém sledu. Potvrzená je jeho účast na ostravské Zlaté tretře 9. června, mužský oštěp je letos na programu Zlaté ligy, a tak by se trojnásobný olympijský vítěz mohl objevit i na většině nejprestižnějších mítinků. "Je možné, že kromě Říma bude startovat na každé Zlaté lize včetně finále," přikyvuje Železného manažer Alfonz Juck.

Povinnosti v MOV jej zavedou do Singapuru

Do italské metropole jej nepustí pracovní povinnosti v Mezinárodním olympijském výboru, ten má totiž v té době jednání v Singapuru. "Aklimatizace bude nepříjemná," není Železný nadšen z místa zasedání. "Ale mám tam známé, tak snad budu mít možnost si aspoň někde zaběhat," věří oštěpař, který negativní zkušenost se zasedáním MOV v průběhu sezóny učinil před čtyřmi lety v Moskvě.

Železný byl v případě zvolení do čela ČOV rozhodnut ukončit kariéru, takto nechává místo a termín svého posledního pokusu otevřený. Více bude vědět po světovém šampionátu v oštěpařské Mecce Helsinkách. "Dám včas vědět, až budu končit," slibuje.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.