Hlavní obsah

Americká běžkyně dostala po protestech zpět titul a bude na MS. Přemohla rakovinu, teď uspěla v dalším boji

Albuquerque

V sobotu americká běžkyně Gabriele Grunewaldová přišla kvůli diskvalifikaci o domácí titul na 3000 metrů i nominaci na halové mistrovství světa, o den později získala obojí zpět.

Článek

Proti jejímu trestu za blokování soupeřky se zvedla vlna nevole na sociálních sítích a po doběhu nedělního závodu na 1500 metrů ji podpořily i její kolegyně, které se při odchodu z dráhy chytily za ruce. Jordan Hasayová, která by Grunewaldovou v týmu pro šampionát v Sopotech nahradila, pak stáhla svůj protest proti výsledkům trojky a americká federace vrátila Grunewaldové zlatou medaili i místo v nominaci.

Sedmadvacetiletá běžkyně krok Hasayové ocenila. "Je to zářný příklad sportovního ducha. Jsem nadšená, že jsem zpátky. Doufám, že tohle už nezažiju," uvedla Grunewaldová, jež během své kariéry dvakrát vyhrála boj s rakovinou. Nyní se může těšit na svou první velkou akci v dresu USA. "Nemůžu se dočkat," uvedla.

Za Hasayovou podal protest trenér Alberto Salazar, někdejší slavný vytrvalec. "Jako každý kouč hájím své svěřence. Viděl jsem kontakt, tak jsem protestoval," uvedl Salazar, jenž trénuje i britskou hvězdu Mo Faraha.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.