Hlavní obsah

Veselého zaskočila egyptská senzace, kterou koučují z Finska přes facebook

Šanghaj/Praha

Ihab Abdel Rahmán El Sayed. Oštěpařský svět se učí nové jméno. Pětadvacetiletý Egypťan ohromil na Diamantové lize v Šanghaji hodem dlouhým 89,21 m, čemuž s úžasem přihlížela téměř kompletní světová špička v čele s úřadujícím mistrem světa Vítězslavem Veselým.

Foto: Jiří Kottas

Oštěpařský mistr světa Vítězslav Veselý.

Článek

I když on sám vítězný pokus neviděl. „Zrovna jsem si zavazoval tretry, slyšel jsem jen zašumění tribun. Ale i druhý pokus hodil daleko,“ připomněl Veselý, že Egypťan by závod hladce vyhrál i svým dalším hodem.

Rahmán není atletickým nýmandem, má na svém kontě stříbro z juniorského mistrovství světa 2008, loni byl na seniorském šampionátu sedmý. Ale zlepšení téměř o šest metrů, africký rekord a nejdelší hod na světě za poslední tři roky bezesporu senzací je.

Pomoc z Finska

Egypťanovi pomohl trénink ve Finsku, kde vyzrál třeba i jeho keňský kolega Julius Yego. Po příchodu do oštěpařského střediska v Kuortane v roce 2008 ale z chladné Skandinávie po dvou týdnech utekl. „Byl to pro něj kulturní šok, neuměl slovo anglicky a vrátil se,“ vzpomínal kouč Petteri Piironen pro stránky IAAF. „Trénoval jen v posilovně, byl silný, ale s technikou mu nikdo nepomáhal,“ říkal Fin.

S Rahmánem po návratu do Káhiry komunikuje hlavně přes facebook, na další soustředění už dorazil Egypťan lépe jazykově vybavený a udělal velký pokrok. Až díky finanční podpoře z egyptského svazu po loňském mistrovství světa si mohl dovolit vyrazit do Kuortane opět na delší tréninkový kemp.

„Pro naši disciplínu je to jedině dobře. Uvidíme, jestli to nebude vadit Finům, když je budou přehazovat kluci ze zemí, kde oštěp nemá takovou tradici,“ přemítal Veselý

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.