Hlavní obsah

Pivní stan nic nepřebije. Hvězdy Diamantové ligy zlákal netradiční mítink v Ústí

Ústí nad Labem

V pátek budou bojovat o vítězství na Diamantové lize v Monaku, v srpnu při mistrovství světa v Pekingu. V pondělí světové koulařské hvězdy Christian Cantwell a Joe Kovacs z USA předvedli své umění v o poznání skromnějších kulisách na Grand Prix v Ústí nad Labem. Na severu Čech nakonec triumfoval Cantwell, jenž poslal své náčiní do vzdálenosti 20,85 m. Jeho krajan Kovacs předvedl výkon o 36 cm horší, což vedoucímu muži letošních světových tabulek stačilo na druhé místo.

Foto: Jan Kucharčík

Americká koulařská esa Christian Cantwell (vlevo) a Joe Kovacs na Grand Prix Ústí nad Labem.

Článek

„Dávejte při dlouhých pokusech pozor,“ vyzýval moderátor diváky ve stanu s občerstvením, který začínal zhruba 23 metrů od koulařského kruhu. Varování bylo na místě, borci, kteří se na sever Čech už tradičně sjíždějí, umějí vrhat daleko za dvacet metrů.

Co je do Ústí láká? „Pivní stan, ten nic nepřebije, tak by měl vypadat každý mítink. Ústí to dělá dobře,“ smál se Kovacs, jenž už letos předvedl nejdelší výkon světa 22,35 m, a sám se po závodě do stanu vypravil pro pivo.

Do Ústí přijel už počtvrté. „Miluju to tady. Poprvé v roce 2012 jsem tu zůstal celý týden, prohlídl si město, poznal lidi. Je to taková moje základna,“ vysvětloval Kovacs. Letos ovládl americký šampionát, jenž je považován za obdobně náročný jako mistrovství světa, ale v Ústí paradoxně nikdy ze svých čtyř účastí nevyhrál.

Cantwell za šedesát tisíc

V pondělí ho o triumf připravil výkonem 20,85 m Cantwell. „Pořád jsem po našem šampionátu unavený. Škoda, že tu nemůžu zůstat déle, ale musím do Monaka,“ litoval bývalý mistr světa.

Jistě, jen na pivo a klobásu organizátoři taková esa nenalákají. „Když jsem oslovil Cantwellova manažera, řekl si o 200 tisíc korun. Když zjistili, jak to tu vypadá a funguje, dostali jsme se na 60 tisíc,“ líčí šéf mítinku s rozpočtem pod 400 000 Kč Miroslav Vachuta.

„Tohle je ideální formát pro Ústí, nemá cenu se snažit napodobit Zlatou tretru nebo Odložilův memoriál,“ pochvaluje si koncept mítinku postavený právě na vrhu koulí.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.