Hlavní obsah

Je obhajoba sci-fi? Teď už věřím, že na zlato mám, nebojí se říct Hejnová

Peking

Po drobných kapkách dodávala během sezóny své psychice optimismus, až si po semifinálovém běhu mohla dovolit říct: „Brala bych každou medaili, ale myslím, že mám na zlato.“ Překážkářka Zuzana Hejnová o něj v Pekingu poběží dnes ve 14:10 SELČ.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Vybojuje Zuzana Hejnová pro Českou republiku první zlatou medaili z MS?

Článek
Fotogalerie

Na jaře by asi podobně sebevědomě nemluvila. Měla za sebou trpkou zkušenost s halovým experimentem na osmistovce, kdy před domácím publikem na mistrovství Evropy skončila v rozběhu, a i v úvodu venkovní sezóny se její snaha stlačit časy pod hranici 55 sekund míjela účinkem.

Pak ale přišla Paříž, město, které Hejnovou umí naladit na veselejší notu. Vyhrála mítink Diamantové ligy, časem 53,76 s se zlepšila o více než sekundu a její sebedůvěra se rázem posunula do vyšších sfér. „Tam jsem se ujistila, že jsme na správné cestě a začala jsem zase pomýšlet na medaili,“ vyprávěla obhájkyně zlata.

O nejcennějším kovu se ještě zdráhala přemýšlet, natož o něm mluvit. Hejnové dosavadní pekingská vystoupení ji ale pasovaly do role favoritky, které se těžko může bránit.

V Moskvě byla ještě suverénnější

Samozřejmě, za rozběhy a semifinále se medaile nedávají, ale tam, kde soupeřky české rekordmanky musely bojovat do posledních metrů, Hejnová v poklidu kontrolovala svůj doběh na obrazovce, zvolnila a stejně byla ze všech nejrychlejší.

„Už po rozbězích jsem si říkala, že jsem běžela opravdu volně a ten čas byl dobrý. Tak jsem začala věřit tomu, že můžu bojovat o zlato,“ líčila.

Propast mezi ní a zbytkem světa není taková jako před dvěma lety v Moskvě. „Tam jsem neměla soupeřku a věděla, že když si to nepokazím sama, prostě vyhraju, byla jsem opravdu suverénní. Teď jsme tam nasekané v podobných časech,“ srovnává.

„Ale podobné je to, že chci bojovat o zlato, což musím zvládnout sama. Jak fyzicky, tak psychicky. A psychika bude hrát velkou roli,“ uvědomuje si. Ještě před třemi lety by možná tuto větu říkala s obavami, finále velkých seniorských soutěží příliš nezvládala a po bramborovém zklamání na evropském šampionátu v Helsinkách připomínala hromádku neštěstí.

Už získala zkušenosti

Jenže od olympijského bronzu v Londýně a přechodu do skupiny Dalibora Kupky Hejnová při závodech připomíná dravce, který jako kořist na dráze pohlcuje jednu soupeřku za druhou. „Mám dost zkušeností a můžu to zvládnout lépe psychicky,“ věří si.

Na co si tedy musí dát Hejnová pozor podle svého kouče? „Od 17 let je na světové úrovni, zkušenosti má. Musí odběhnout první půlku tratě ve svém rytmu, nenechat se zbláznit, což v minulosti xkrát udělala, a když se jí to povede, závěr bude vypadat dobře,“ věří Kupka.

„Zuzka je silná závodnice a věřím, že nějakou medaili doveze,“ hlásí kouč. Tu nejcennější? „Já bych si to přál. Je pro mě sci-fi po loňském katastrofickém roku obhájit na mistrovství světa, ale kdyby se to povedlo, byla by to velká paráda,“ má jasno.

Finálová sestava očima Zuzany Hejnové:
2 Shamier Littleová (20, USA)53,74
„Ve dvou bězích tady mě moc nepřesvědčila, myslela jsem, že tu bude běhat rychleji. Mašli má hezkou, ale to jí v závodě nepomůže.“
3 Eilidh Childová (28, Brit.)54,46
„Předvádí tu časy, které je schopná běhat stabilně, ale nemyslím, že by s nimi měla patřit mezi adeptky na zisk medaile.
4 Sara Slott Petersenová (28, Dán.)53,99
„Letos vylétla, je schopná běhat stabilně, určitě si na ni budu muset dávat pozor. Ale nemyslím, že je schopná se zlepšit třeba na 53,50.“
5 Zuzana Hejnová (28, ČR)53,76
„Doufám, že mám ještě dostatečnou rezervu na vylepšení svého letošního maxima. Snad bych mohla běžet těch 53,50, což by mohlo stačit na zlato.“
6 Cassandra Tateová (24, USA)54,01
„Také dokáže běhat stabilně. Ale moc ji neznám, na velkých závodech jsem s ní nikdy neběžela. Uvidíme, jak to zvládne psychicky.
7 Kaliese Spencerová (28, Jam.)54,15
„Určitě to napálí, bude chtít jít po zlatu, protože žádnou individuální medaili ještě nemá. I když tu asi není ve formě, v jaké bývala.“
8 Wenda Nelová (27, JAR)54,37
„Stylově běhá hezky, ale myslím, že by potřebovala trochu zrychlit, aby se dokázala posunout ještě k lepším časům.
9 Janieve Russellová (21, Jam.)54,78
„Překvapila mě, vůbec jsem s ní pro finále nepočítala. Zaběhla si tu letošňák, ale na medaili jí úplně nevěřím.“
Pozn.: Údaj před jménem značí finálovou dráhu, v závorce věk a národnost, za jménem je letošní nejlepší výkon.
Obhájí Zuzana Hejnová v Pekingu světové zlato?
Ano
95,3 %
Ne
4,7 %
Celkem hlasovalo 12414 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.