Hlavní obsah

Protest uznán, překážkář Svoboda na MS poběží semifinále! Kladivářka Králová vyřazena

Peking
Aktualizováno

Hned v úvodu pátého dne atletického mistrovství světa byli v akci čeští reprezentanti. Překážkář Petr Svoboda byl v rozběhu diskvalifikován za ulití startu, vedení výpravy ale podalo protest a český rekordman byl po jeho uznání dosazen do semifinále. Finále si nezahází kladivářka Tereza Králová. Svěřenkyně Dušana Krále v první kvalifikační skupině hodila jen 61,39 m, což byl její nejhorší měřený výkon sezóny.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Zklamaný Petr Svoboda byl na MS byl diskvalifikován, následně však uspěl s protestem.

Článek
Fotogalerie

V druhém rozběhu závodu na 110 metrů překážek nebyla o napětí nouze. Nejprve totiž ulil start Američan Ronnie Ash, který poté dlouho diskutoval s rozhodčími a odmítal opustit dráhu. Program tak nabral zdržení, nervozita rostla a ani druhý start po odchodu amerického závodníka nebyl v pořádku. A rozhodčí označili za viníka ulití Svobodu, jemuž časomíra ukázala reakční čas o 148 tisícin rychlejší než povolených 0,1 sekundy, a poslali jej mimo dráhu. Český rekordman, jenž se na světový šampionát vrátil po šesti letech, ale rovněž s verdiktem rozhodčích nesouhlasil a česká výprava podala protest.

Jury po přezkoumání videa námitky české výpravy uznala a Svoboda byl jako 25. překážkář dosazen do čtvrtečního semifinále, kde poběží v první dráze. „Jsem rád, že se potvrdilo, co je v pravidlech," oddechl si Svoboda. „Přepadával jsem na ruce, ale nezvedl jsem je," popisoval český atlet.

Ulitý start ve výkladu pravidel atletiky
Poté, co závodník zaujme konečnou startovní polohu, nesmí zahájit další startovní pohyb dříve, než zazní výstřel. Pokud podle rozhodnutí startéra nebo jeho zástupců tak učiní dříve, musí to být považováno za chybný start. Při použití schváleného zařízení IAAF pro kontrolu chybných startů, startér a nebo pověřený zástupce startéra musí mít sluchátka, aby jasně slyšeli zvukový signál oznamující možný chybný start (tj. startovní reakci kratší než 0,100 sek). Jakmile startér či zástupce startéra zaslechne zvukový signál po výstřelu pistole, vrátí start a ihned přezkoumá reakční doby zařízením zaznamenané, aby si potvrdil, který závodník, či závodníci způsobili vrácení startu.
Pozn. 1: Jakýkoliv pohyb závodníka, aniž noha/nohy závodníka ztratí kontakt s nožní podpěrou startovního bloku, nebo ruka či obě ruce ztratí kontakt se zemí, nesmí být považován za zahájení startovního pohybu. Tyto okolnosti mohou být, pokud tak rozhodne rozhodčí, předmětem disciplinárního varování nebo diskvalifikace.
Zdroj: atletika.cz

Pětadvacetiletá Králová splnila limit pro mistrovství světa výkonem 70,12 m v květnu na klubovém poháru v tureckém Mersinu, od té doby se hranici 70 metrů nepřiblížila. V Ptačím hnízdě skončila na předposledním třicátém místě.

Aby mohla pomýšlet na postup, potřebovala by výkon na hranici svého osobního rekordu 70,21 m. V kvalifikaci skončila Králová také před dvěma lety v Moskvě.

„Půlku sezóny bojuju s bursitidou v noze, manko je velké. Trochu jsem čekala na zázrak, jeden hod může vždycky uletět a na trénincích to tak špatně nevypadalo. Mně vyšel až ten poslední pokus, bohužel letěl do sítě,“ mrzelo Královou.

Mistrovství světa v atletice v Pekingu:
Rozběhy a kvalifikace:
Muži:
110 m př.:
1. Oliver (USA) 13,15
Svoboda (ČR) bez výkonu - postoupil do semifinále
5000 m:
1. Kejelcha (Et.) 13:19,38
Trojskok:
1. Pichardo (Kuba) 17,43
Ženy:
800 m:
1. Arzamasovová (Běl.) 1:58,69
Kladivo:
1. Wlodarczyková (Pol.) 75,01
30. Králová (ČR) 61,39 - vyřazena

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.