Hlavní obsah

Atletická ikona prolomila tabu: Ano, jsem gay

Londýn

Někdejší světový rekordman v běhu na 110 metrů překážek Colin Jackson přiznal, že je gay. Padesátiletý Brit to řekl v interview pro švédskou televizi SVT v pořadu Rainbow Heroes. Dvojnásobný světový šampión z let 1993 a 1999 a čtyřnásobný mistr Evropy dále uvedl, že o své sexuální orientaci dříve nechtěl na veřejnosti hovořit, protože měl obavy ze „senzacechtivých“ reakcí médií.

Foto: Profimedia.cz

Colin Jackson nad překážkami v dobách své oslnivé atletické kariéry.

Článek

Jackson, stříbrný medailista z olympijských her v Soulu v roce 1988 a dnes spolupracovník britské BBC, se k tématu na veřejnosti rozhovořil vůbec poprvé. Zároveň přidal historku o tom, jak se o své „tajemství" podělil v roce 2006 s rodiči poté, co jeho bývalý partner prodal informace o jejich vztahu bulváru.

„Čekal jsem na ně v kuchyni, přišli, posadili se. Máma se mi dívala do očí a já byl docela roztřesený. Pak se zeptala: Je to všechno (co bylo napsáno) pravda? Odpověděl jsem: Ano, nemůžu to popřít. A ona to vůbec neřešila, jen odvětila: Jak ti to mohl tvůj přítel udělat, takhle tě zradit? Jak můžou být lidé tak hanební? V tu chvíli jsem si uvědomil, že mám ty nejlepší rodiče na světě," dodal Jackson.

Přitom o dva roky později v rozhovoru pro The Voice svoji orientaci popřel s tím, že jej těší být single. Dnes již podle rodáka z velšského Cardiffu nehrozí homosexuálně zaměřeným atletům žádné stigma: „Máme 21. století, myslím, že dnes už o tom nikdo takhle nepřemýšlí. V minulých letech tomu ale vždy tak nebylo."

Reklama