Hlavní obsah

Železný se rozloučí s domácí atletikou na "svém" stadiónu

MLADÁ BOLESLAV

Na stadiónu, který nese jeho jméno, se oštěpař Jan Železný rozloučí s atletikou na českém území. V úterý v Mladé Boleslavi předá pomyslnou štafetu domácím mladým talentům při exhibičním závodu. Čtyřicetiletá legenda pak úplně naposledy hodí oštěpem při nedělním mítinku v Jokohamě, kde si Železného účast vyžádal jeho dlouholetý sponzor firma Mizuno.

Článek

Světový rekordman a trojnásobný olympijský vítěz netoužil po velkolepé rozlučce, při své domácí derniéře chtěl potěšit hlavně mladé talenty. Ve startovní listině tak jsou Petr Frydrych, v němž Železný vidí velký potenciál, dorostenecký mistr republiky Jaroslav Jílek či teprve dvanáctiletý Jan Kubeš, syn bývalého úspěšného koulařského reprezentanta. Nebude chybět vicemistryně Evropy z Göteborgu Barbora Špotáková.

"Kubeše jsem několikrát viděl házet a myslím, že je to velký talent," řekl na adresu mladíčka trojnásobný mistr světa. Železného disciplína pouze za účasti českých oštěpařů začne v 17:15, skončit by měla do 18:00. Následovat bude autogramiáda. "Takhle jsem to chtěl. Když jsem byl ještě mladý, vždy pro mě bylo důležité vidět reprezentanty v akci," řekl Železný.

Při exhibičním mítinku se uskuteční také vrh koulí, běh na 110 metrů překážek či skok vysoký. Se Železným se přijde rozloučit i světový rekordman v desetiboji Roman Šebrle, přítomni budou také koulař Petr Stehlík, překážkář Stanislav Sajdok či výškaři Tomáš Janků a Svatoslav Ton.

Stadion v Mladé Boleslavi byl otevřen na jaře roku 2004, krátce po jeho uvedení do provozu si však atleti stěžovali, že má slabou vrstvu tartanu. Tvrdý povrch má potom za následek bolesti šlach a kloubů, může dokonce přivodit i zranění, na což si tehdy stěžoval i Železný. Odmítl dokonce na stadionu trénovat.

Reklama