Hlavní obsah

Když jarní tání cesty sněhu zkříží

Praha

Jak se běhá v době meziledové, tedy přesněji v místech částečného zalednění? A jak na to, abychom si užili svůj běh po cestách krytých blátem, loužemi a zbytky sněhu a ledu co nejlépe? Ještě to bude chvíli trvat, než polní a lesní cesty definitivně vyschnou a nesmíme zapomenout ani na to, že nás může zima ještě kdykoliv překvapit, i když už nejedna běžecká dušička netrpělivě očekává jaro.

Foto: Profimedia.cz

Cesty sněhu jsou nevyzpytatelné. Ale běhat se dá vždy.

Článek

Protože česká kotlina je země rozmanitá, na horách je ještě sníh, jinde naopak už ne - a všude jinde jsme někde mezi tím. Pokud nechceme běhat po silnici, naše běžecké kolečko nabývá mnoho podob. Postupně se tedy doba sněhová, doba částečně ledová a doba blátivá až do konečného období, řekněme - běžeckého komfortu dostane z měst a nížin až do těch hor. Sníh se déle drží v lese, na severních stranách kopců a mezi skalami. Nesmeky, pokud je máte, ještě pravděpodobně bohatě užijete, i když vám ze zahrady lezou sněženky a ptáci řvou jako o život.

Osobně se mi lépe běhá ráno, když jsou cesty po noci ještě trochu umrzlé. Bahno nemusím a nebudu zdaleka jediná, že? Jsou-li pak na takové cestě pruhy starého sněhu s ledem, můžete si vybrat, zda nesmeky nasadíte: Na jakémkoli pevném skupenství vody vás podrží, na bahně ovšem ne. Pár kroků na lesní cestě s posledními ostrůvky ledu titanovým hrotům také nevadí, není-li příliš kamenitá. Nesmeky se dají vzít do kapsy, nebo jen tak do rukou a lehce nazout podle potřeby. Časem také víte, kdy se vám vyplatí je nasadit/sejmout, a kdy risknete pár kroků po ledu, nebo s nimi přeťapete kousek odtáté cesty tak, aby vás manipulace s nimi příliš nezdržela.

Těm, kteří venku běhali celou zimu, nejspíše žádnou novinku nepřinesu. Pokud ale patříte k těm, co právě nyní vylézají z nory a nebydlí zrovna v oblastech, kde už je veškerý sníh pryč, by se následující informace mohly hodit. Aspoň pro pobavení.

Sníh v této době nabývá mnoho podob. Vcelku dobře se běží po krustě z umrzlého sněhu, když se do něj neboříte a není tam zároveň led. Na ten nesmeky ani nepotřebujete. Když to taje pod nohama, oceníte ty nesmeky, které mají více gumy – alespoň částečně vás ochrání od všudypřítomného mokra, které tak rádo leze do bot v jejich špičce a po stranách. Jsou ale těžší. Minimálně prvních pár kroků cítíte rozdíl, když je nasadíte.

Led asi není třeba příliš představovat. Bez nesmeků je lépe se mu vyhnout, nebo jej prostě přejít. Kde pokrývá cestu od kraje ke kraji, jsou nesmeky velkou výhodou, pouze v sebězích bych na ně nespoléhala. Z kopce si zkrátka dejte vždycky bacha. Dobře se ale běží po cestách, kde už zbývá taková ta poslední ledová krusta, kterou snadno prošlápnete. Nebrodíte se bahnem a už to neklouže. Nesmeky mít můžete i nemusíte, tak i tak to nevadí. Jen asi nebudete mít na svém okruhu jen takovouto cestu. (A některý z těch kousků ještě může být silnější, než vypadá. Au.)

Bláto je asi nejnepříjemnější povrch, kterým naše cestičky nyní rozhodně nešetří. Nesmeky vám na něm nepomohou a též většina bot, které na předchozích površích ještě slušně držely, může mít problém. Přijít ze svého tréninku jak po závodě v cyklokrosu chce asi jen málokdo. A tak je to kromě ledu právě bláto, které nejvíce zpomalí náš krok. Ještě tak po rovině, ale čím členitější terén, tím více srandy. Nahoru padat nebudete, dole vás najdou a spadnete alespoň relativně do měkkého.

Záludnosti na trase

Kromě únavy, kdy už příliš nevnímáte, po čem šlapete, máte to jaksi na háku a někdy to i podceníte, vás můžou zaskočit situace, které nejspíš nečekáte. Z takových pádů mohou nastat i zranění, protože na ně tělo nejspíš nezareaguje dostatečně rychle. A nejsou hned vidět. Excelentně uklouznout můžete na tenké vrstvě bahna, kde je to pod tím ještě umrzlé, stejně tak jako na ostrůvcích bez sněhu, kde věříte v bezpečnější odraz – ale ouha, je to také umrzlé. Cesta se také mění v průběhu dne, resp. v průběhu jednoho běhu. Jistě víte, že s oteplením (dopoledne) či přituhnutím (navečer) také cesta mění své vlastnosti. Takže vybíháte po stabilní cestě, vracíte se břečkou, i když mezitím uplynula třeba jen půlhodina.

Čeká-li vás po takových cestách závod, je výhodou znalost terénu. Někdy vám právě nesmeky pomohou utíkat soupeřům, ale i bez nich budete umět běhat po různých předjarních nástrahách, pokud na nich máte naběháno. Jen v závodě poběžíte nejspíše rychleji, než v tréninku. Tak dejte dobrý pozor, abyste si neustlali tam, kde to jinak hravě zvládáte.

Tož, přání na závěr - užívejte běhu i na starém sněhu. A ve zdraví!

Reklama

Související témata:
Tání