Hlavní obsah

Jak na běžecké cíle? SMART!

Praha

Ano, jistě, na všechno je třeba jít chytře (anglicky: smart). Aby to tak mohlo být i v případě vašich běžeckých cílů, musí být dodrženo několik základních zásad. Testováno psychology, prověřeno staletími. Pojďte se s námi podívat, co v sobě uvedená zkratka skrývá!

Foto: Asics.com

Každý běh by měl mít svůj cíl.

Článek

Běhání je krásná věc. Za tím si určitě stojíte i vy, když jste právě na stránkách o běhání. Ale aby vás tato pohybová aktivita také někam posouvala, inspirovala vás do budoucna, je třeba mít před sebou cíl. Žádná plachetnice ještě nikdy nikam nevyplula, aniž by kapitán měl představu, kam chce doplout. Takové jsou jenom v pohádkách.

Každý běžec potřebuje motivaci ke svým tréninkům, ke svým výkonům. Cíl dodá tréninku směr a strukturu. Jaký cíl si ale zvolit? Zlepšit si fyzičku je, zdálo by se, pěkný cíl. Ale kdy ji chcete mít lepší a jak? Jak to budete měřit a jak sledovat pokroky? A už jsme ve slepé uličce. Nejlépe vycouvat a začít znovu.

Každý cíl musí být měřitelný. Ne: „Zlepším si fyzičku.", ale „Za tři měsíce dokážu uběhnout deset kilometrů." Každý větší cíl je dobré rozdělit na dílčí, postupové cíle. „Za rok uběhnu maraton." je fajn, ale „Každý týden v přípravě naběhám alespoň 70 kilometrů, budu trénovat pětkrát týdně, v dubnu pojedu na soustředění s trenérem a v září uběhnu maraton." je lepší.

Cíle jsou krátkodobé (do 1 měsíce; např. uběhnout za duben alespoň 300 km), střednědobé (čtvrt roku; např. v rámci přípravy na maraton absolvovat nějaký kratší závod na x km za čas yy:yy) a dlouhodobé (do 1 roku; např. uběhnout do roka první maraton). Přičemž platí, že dlouhodobý cíl je to hlavní, o co nám opravdu jde, a krátkodobější cíle představují milníky na cestě k němu.

Jednotlivé cíle by se měly vzájemně doplňovat. Někdo si třeba řekne: Chci uběhnout první maraton, a to pod 4 hodiny, a určitě taky předběhnout Frantu z práce. Je to tak ale správně? Mít hodně míčků ve vzduchu může také znamenat skončit se všemi z nich na zemi. Určitě bychom neměli své výkony vztahovat na jiné osoby. Ty svým tréninkem (legálně) ovlivnit neumíme. Franta třeba bude mít víc času na trénování, koupí si nové zázračné boty a bude ještě rychlejší. To může být demotivační. Vhodnější je sledovat svůj pokrok, porovnávat svá zlepšení na určité trati.

Ať už budete mít cíl jakýkoli, udělejte mu bezpečnostní prověrku na tato kritéria (SMART z anglického Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time-specific):

• Specifičnost

Jasně, přesně, výstižně. Co chci, proč to chci. Příklad: Chci uběhnout maraton.

• Měřitelnost

Všechno musí být kvantifikovatelné. Příklad: Při své přípravě na maraton začnu běhat 40 kilometrů týdně. Po dvou měsících zvýším na 50 km.

• Dosažitelnost

Cíl musí být reálný. Nereálné cíle nemotivují, ale ubíjejí. Pokud chcete běžet svůj první maraton, nejspíš se vám to nepodaří po 14 dnech přípravy. Příklad: Jsem zdravý jedinec bez vážnějších problémů, dříve jsem dělal nějaké sporty a nyní chci uběhnout maraton. Chci to zvládnout do jednoho roku. To je nejspíš dosažitelné, i když ne snadné.

• Relevantnost

Cíle by měly odpovídat skutečnosti a dlouhodobému, „nejvyššímu" cíli. Příklad: Budu trénovat 3x týdně. Budu pracovat na síle, vytrvalosti i rychlosti.

• Časová určitelnost

Všechno má svůj začátek i konec, totéž by měl mít i váš cíl. Jen tak dosáhnete správného soustředění a dobrou motivaci. Příklad: Do 1. 4. 2018 uběhnu svůj první maraton.

Stanovujete si běžecké cíle?
Ano, samozřejmě!
68,1 %
Někdy pocítím takovou potřebu.
18,7 %
Ne, nepotřebuji to.
13,2 %
Celkem hlasovalo 182 čtenářů.

Reklama

Související témata: